Het worden gezonde tijden in Woudenberg
Het worden gezonde tijden in Woudenberg

Gezamenlijke actie voor gezondere jongeren en ouderen in Woudenberg

Algemeen

WOUDENBERG – Woudenbergers zullen de komende jaren minder drinken en roken, meer bewegen en minder last van overgewicht hebben. Dat is ten minste de insteek van het concept leefstijlakkoord. Het worden gezonde tijden in Woudenberg.

Eén van de ambities van het akkoord is dat er minder Woudenbergers met overgewicht zullen komen. Ze kunnen daarbij ondersteuning krijgen.

Het akkoord wil mensen simuleren meer te gaan fietsen, omdat dat gezond is. Fietsen zorgt ook voor een beter milieu en minder parkeeroverlast. 

Om Woudenbergers meer op de fiets te krijgen zal er waarschijnlijk een campagne opgestart worden. Ook denkt men aan Gezonde leefstijl interventies en wil men buurtsportcoaches inzetten om mensen meer te laten bewegen.

Men wil tevens bekijken hoe het aanbod in sportkantines gezonder en dus ook minder vet kan worden.

De beoogde ondertekenaars van het akkoord, De  Kleine Schans, GGD regio Utrecht, SNO Woudenberg, Buurtsportcoach Woudenberg/Beweegmakelaar, Kerngroep Lokaal Sportakkoord en Huisartsen Eemland, willen ook dat mensen minder gaan drinken. 

Ze willen de jeugd duidelijk maken dat overmatig alcoholgebruik ongezond is. Ook wil men ouders overtuigen dat ze een slecht voorbeeld geven als ze te veel drinken. 

Een ander speerpunt moet het alcoholgebruik onder ouderen zijn. Deze doelgroep moet ook overtuigd worden dat ze minder alcohol moet consumeren. Ouderen moeten niet alleen bewust minder drinken, maar krijgen ook voorlichting hoe ze gezonder kunnen leven. 

Er komt een bijeenkomst met sportclubs om te zorgen dat er in de kantines bewuster met alcohol omgegaan wordt. De ondertekenaars willen verder het draagvlak voor niet roken vergroten. 

Verder zetten ze in dat minder Woudenbergers roken. Zo wil de gemeente de campagne Stoptober meer onder de aandacht brengen, zodat meer inwoners mee gaan doen. De omgeving van het gemeentehuis en de gemeentewerf moeten rookvrij worden. 

Verder gaat de gemeente zorgen dat de speeltuinen rookvrij worden. De sportkantines zijn al goed op weg, maar er wordt gekeken wat er nog gedaan kan worden om hun omgeving rookvrij te maken.