Foto: Stichting Oud Woudenberg
Foto: Stichting Oud Woudenberg

Oud Woudenberg kan weer vooruit

Algemeen

‘We zaten in een lastige spagaat’

WOUDENBERG – Stichting Oud Woudenberg staat in de startblokken om in het najaar de 75 plus 1 jaar bevrijding te vieren. Na een ingreep van de gemeenteraad gaat een ingrijpende bezuiniging niet door. ‘We zijn blij dat de gemeenteraad gezamenlijk het belang van ons en andere verenigingen voor Woudenberg heeft ingezien,’ zegt Dick Veldhuizen, vicevoorzitter.

In het voorjaar nodigde de gemeenteraad een aantal belanghebbenden en Woudenbergse stichtingen en vereniging uit om mee te denken over noodzakelijke bezuinigingen. De gemeente kwam op de begroting veel geld tekort in het zogeheten sociaal domein. Vooral jeugdzorg en de WMO zorgden voor grote tekorten. In eerste instantie zou er gekeken worden hoe bijvoorbeeld de jeugdzorg op een andere manier georganiseerd kon worden. ‘We maken deel uit van het sociaal domein en van de Woudenbergse gemeenschap, dus waren we bereid mee te werken aan de dialoog,’ legt Veldhuizen uit. Secretaris Job van der Mijl meldde zich aan. ‘Er was een middaggroep en een avondgroep. Ik sprak ’s middags mee. Op welke manier er in de avondsessies werd gediscussieerd kreeg je als middaggroep niet mee en omgekeerd waarschijnlijk ook niet. Het totaalresultaat zag je terug in een paar regels.’

‘Ik vond dat we niet alleen naar bezuinigingen moesten kijken, maar ook naar manieren voor de gemeente om meer geld te verdienen. De gemeente krijgt te weinig geld voor het werk dat ze moet doen. Dat probleem moet opgelost worden. Nu heeft een adviescommissie inderdaad gezegd dat gemeenten meer geld moeten krijgen,’ zegt Job van der Mijl.

Van der Mijl vond de sessies boeiend en constructief. ‘Er werden ideeën uitgewisseld. Dan stelde iemand voor om eens naar een bepaalde post te kijken. Er werd open gesproken. Ik heb nooit begrepen dat deze ideeën voorstellen zouden worden en dat daar over gestemd zou worden.’ Bovendien vertelde oud-burgemeester Titia Cnossen dat voorstellen waar 50 procent van de deelnemers voorgestemd hadden uitgevoerd zouden worden. Vervolg op pagina 3

Het grootste gedeelte van de deelnemers was zich van deze regel niet bewust. ‘We hadden natuurlijk geen idee welk effect bezuinigingen op andere instanties zouden hebben. Dus dat was een rare situatie,’ vond Van der Mijl.

Nico van den Bergh, vertegenwoordiger van de stichting die de sportvelden beheert, wordt vaak genoemd als de deelnemer die direct aan de alarmbel trok en verklaarde dat de deelnemers onvoldoende overzicht hadden.

Van der Mijl voelde zich overvallen, maar stemde toch mee. ‘We wisten dus niet wat er in de andere groep was gestemd, dus we wachten op het witboek van de bezuinigingsdialoog,’ aldus Van der Mijl.

Toen die eind april aangeboden werd, wachtte het bestuur een onverwachte en nare verrassing. In het witboek stond dat de subsidie voor de Stichting gehalveerd kon worden van 40.000 euro naar 20.000 euro.

‘De Oudheidkamer heeft eerder op de Schans en de Schoolstraat gezeten. We mochten die ruimtes van de gemeente gratis gebruiken. Toen werd het Cultuurhuis aangekocht. De gemeente wilde graag dat we daarheen zouden verhuizen. De huur werd ‘geprofessionaliseerd’ en bedroeg 40.000 euro en dat konden we niet betalen. Toen hebben we de afspraak gemaakt en getekend dat de gemeente ons subsidie zou geven om de huur te betalen. Daar zou nooit aan getornd worden,’ legt Veldhuizen uit.

‘Nu gebeurde dat toch en dat was een schok. Als de huur 40.000 zou blijven en de subsidie terug gedraaid zou worden, zouden wij in de financiële problemen komen. Dat was het einde van de stichting geworden,’ stelt Veldhuizen.

Het college van burgemeester en wethouders zette in op een bezuiniging voor alle voorstellen die 50 procent of meer van de stemmen gekregen hadden. Al snel bleek dat de gemeenteraad unaniem van mening verschilde met het college over deze aanpak. De raad wilde kijken naar de gevolgen van de voorgestelde bezuinigingen en een eigen afweging maken. Toenmalig burgemeester Cnossen en wethouder Anita Vlam toonden zich niet enthousiast. Moniek van de Graaf, fractievoorzitter van de PvdA/GroenLinks, vroeg wethouder Vlam hoe de gemeente nu ineens de spijkerharde afspraken met Oud-Woudenberg kon veranderen. ‘Het zijn nu andere tijden,’ antwoordde de wethouder. Dat antwoord heeft Oud-Woudenberg weer genoopt een oproep aan de gemeenteraad te doen de subsidie te heroverwegen.

‘Het was enorm spannend voor ons,’ zegt Veldhuizen. ‘Toen Marco van de Hoef, fractievoorzitter van GemeenteBelangen, begon had ik buikpijn,’ vertelt Van der Mijl. ‘Het zag er even slecht uit, maar toen kwam een gunstige wending.’

‘We zijn blij met deze oplossing. De gemeenteraad vraagt ons nu mee te werken aan de bezuinigingen voor zover het voor ons mogelijk is. Dat zal voor ons een hele opgave zijn, maar dat doen we en dan kunnen we weer verder met onze activiteiten. We zaten in een rare spagaat. We hebben een goede band met de gemeente Woudenberg. We werken veel en goed samen. Als er een herdenking of monumentendag is, worden we gebeld. En ineens stonden we tegenover elkaar. Dat was niet fijn. Gelukkig is het opgelost,’ zegt Veldhuizen.

Vorig jaar was Oud-Woudenberg klaar voor de herdenking van 75 jaar bevrijding. Maar dat viel in duigen door de corona-crisis. ‘Voor het najaar staan er activiteiten gepland. In het buitengebied leiden gidsen belangstellenden rond bijvoorbeeld rond het Henschotermeer en bij de Grebbelinie. We hebben extra mensen nodig om de groepen niet te groot te maken. Daarnaast een aantal fietstochten langs de wederopbouwboerderijen en om het dorp. We hebben nog steeds last van Covid 19. Maar we kunnen toch een mooi en aantrekkelijk programma aanbieden,’ besluit Job van der Mijl.