Afbeelding
Foto: Eureka

Vervolg voorpagina: Stichting Oud Woudenberg

Algemeen

Het grootste gedeelte van de deelnemers was zich van deze regel niet bewust. ‘We hadden natuurlijk geen idee welk effect bezuinigingen op andere instanties zouden hebben. Dus dat was een rare situatie,’ vond Van der Mijl.

Nico van den Bergh, vertegenwoordiger van de stichting die de sportvelden beheert, wordt vaak genoemd als de deelnemer die direct aan de alarmbel trok en verklaarde dat de deelnemers onvoldoende overzicht hadden.

Van der Mijl voelde zich overvallen, maar stemde toch mee. ‘We wisten dus niet wat er in de andere groep was gestemd, dus we wachten op het witboek van de bezuinigingsdialoog,’ aldus Van der Mijl.

Toen die eind april aangeboden werd, wachtte het bestuur een onverwachte en nare verrassing. In het witboek stond dat de subsidie voor de Stichting gehalveerd kon worden van 40.000 euro naar 20.000 euro.

‘De Oudheidkamer heeft eerder op de Schans en de Schoolstraat gezeten. We mochten die ruimtes van de gemeente gratis gebruiken. Toen werd het Cultuurhuis aangekocht. De gemeente wilde graag dat we daarheen zouden verhuizen. De huur werd ‘geprofessionaliseerd’ en bedroeg 40.000 euro en dat konden we niet betalen. Toen hebben we de afspraak gemaakt en getekend dat de gemeente ons subsidie zou geven om de huur te betalen. Daar zou nooit aan getornd worden,’ legt Veldhuizen uit.

‘Nu gebeurde dat toch en dat was een schok. Als de huur 40.000 zou blijven en de subsidie terug gedraaid zou worden, zouden wij in de financiële problemen komen. Dat was het einde van de stichting geworden,’ stelt Veldhuizen. Het college van burgemeester en wethouders zette in op een bezuiniging voor alle voorstellen die 50 procent of meer van de stemmen gekregen hadden. 

Al snel bleek dat de gemeenteraad unaniem van mening verschilde met het college over deze aanpak. De raad wilde kijken naar de gevolgen van de voorgestelde bezuinigingen en een eigen afweging maken. Toenmalig burgemeester Cnossen en wethouder Anita Vlam toonden zich niet enthousiast. Moniek van de Graaf, fractievoorzitter van de PvdA/GroenLinks, vroeg wethouder Vlam hoe de gemeente nu ineens de spijkerharde afspraken met Oud-Woudenberg kon veranderen. ‘Het zijn nu andere tijden,’ antwoordde de wethouder. 
Dat antwoord heeft Oud-Woudenberg weer genoopt een oproep aan de gemeenteraad te doen de subsidie te heroverwegen.