Jannita van Ginkel bij priklocatie De Camp
Jannita van Ginkel bij priklocatie De Camp / Foto: De Camp

Prikken zonder afspraak bij priklocatie De Camp een succes

Algemeen

Woudenberg Afgelopen donderdag was er de mogelijkheid om zonder afspraak een eerste coronavaccinatie te halen bij vaccinatielocatie De Camp. Verschillende mensen gaven hier gehoor aan. Volgens de Woudenbergse medewerker Jannita van Ginkel is de middag zeer succesvol verlopen.

Het was de derde donderdag dat er in sporthal De Camp de gelegenheid was om de vaccinatie te halen. 
Daarnaast was het de eerste keer dat het mogelijk was om in de middag de eerste prik te laten zetten, zonder afspraak.

Sporthal de Camp als priklocatie

Al vroeg in de ochtend werd de sporthal omgebouwd tot een veilige vaccinatieplek. 
“De Veiligheidsregio Utrecht ondersteunt de GGD bij het vervoeren van de materialen naar de locaties zoals tafels, stoelen, afzetschermen, afzetlint e.d. zodat wij als medewerkers alles kunnen opbouwen en de locatie gereed kunnen maken” aldus Jannita.
“Vervolgens komt de GGD om de prikmaterialen en alle benodigdheden te brengen en zetten wij alle vaccinaties klaar.”

Als Woudenberger prikken in je eigen dorp

Als Woudenberger vindt Jannita het heel bijzonder om in haar eigen dorp te mogen vaccineren. Naast haar baan als doktersassistente in het Wilhelmina Kinderziekenhuis op de poli kindercardiologie draait ze ongeveer twee diensten in de week mee als vaccineerder. “In december heb ik me aangemeld via de Nederlandse Vereniging van Doktersassistenten. Ik wil graag een bijdrage leveren aan de volksgezondheid en zag de urgentie hiervan, er waren veel prikkers nodig. Nu zit ik via uitzendbureau Unique in de pool van vaccineerders en is het een soort tweede baan geworden”.

“Ik prik niet elke dienst”, zegt Jannita, “soms moet ik de vaccins klaarmaken, gastvrouw zijn of de gele vaccinatieboekjes stempelen.”

Behalve in Woudenberg wordt Jannita ook ingezet op de priklocaties in de omliggende gemeentes zoals Veenendaal, Driebergen, Zeist en Amersfoort.

Verschillende doelgroepen

“In het begin waren het vooral ouderen die ik mocht vaccineren. Het was mooi om te zien hoe dankbaar zij waren om de vaccinatie te mogen ontvangen en zich beschermd te voelen.” Jannita was ook bij de ‘Nacht van Janssen’ in Utrecht. “Dat was echt een feestje. Er waren voornamelijk jongeren die erop af kwamen die nacht. Zij brachten veel gezelligheid mee. De sfeer was heel goed. Het was een bijzondere avond en nacht. Ik krijg daar veel energie van.”

Vrije inloop

Ook bij de vrije inloop donderdagmiddag waren er vooral tieners en jongeren die gebruik maakten van de mogelijkheid tot vaccineren. Het doel van prikken zonder afspraak, om op een laagdrempelige manier vaccineren voor iedereen mogelijk te maken, werkt hiermee goed.

In de ochtend was het juist opvallend dat er veel mensen vanuit de omgeving kwamen. Het was helaas veel Woudenbergers niet gelukt om op afspraak een plekje te bemachtigen dicht bij huis.

De mensen die kwamen waren tevreden over de relaxte sfeer en de wijze waarop alles georganiseerd was.

Donderdagmiddag, 29 juli van 14.00 tot 17.00  is er weer de mogelijkheid voor de 1e vaccinatie zonder afspraak. Tot eind september zal deze mogelijkheid blijven.

Jannita van Ginkel hoopt dan ook weer in Woudenberg ingezet te worden. “Het is waardevol om op deze manier een bijdrage te kunnen leveren met als doel deze pandemie snel achter ons te kunnen laten”.

Heel speciaal om in je eigen dorp te mogen vaccineren