Afbeelding
Foto: Exitum

Optimisme over vitaal dorpshart

Algemeen

WOUDENBERG – De gemeente heeft met winkeliers en ondernemers gesproken over de toekomst van het vitale winkelhart van Woudenberg. Uit onderzoeken blijkt dat er te weinig horeca en luxe en mode is. De sfeer in het centrum kan gezelliger, blijkt uit onderzoek. In september moet er een besluit over de toekomst van het dorpshart vallen.

Namens het onderzoeksbureau dat de gemeente heeft ingehuurd, Broekhuis, Rijs en De Gier, toonde Micha de Gier de resultaten van een aantal onderzoeken naar de stand van zaken, de beleving en de toekomst van het dorpshart. Ook sprak het bureau met een aantal belanghebbenden.

Bijna 90 procent van de Woudenbergers doet de dagelijkse boodschappen in het dorp. Woudenberg heeft vier supermarkten, maar er is volgens De Gier nog ruimte om het aanbod van deze winkels uit te breiden.

De mensen zijn tevreden over de bereikbaarheid van het centrum met de auto. Ook kan er redelijk goed geparkeerd worden. Maar vanaf de provinciale weg is het lastig om de weg naar het centrum te vinden. ‘Als mensen de weg weten, komen ze er wel,’ zei De Gier. ‘Voor anderen is het een ingewikkelde puzzel.’ Volgens De Gier geldt dat ook voor het parkeren. Woudenbergers weten waar ze moeten zijn, voor buitenstaanders is het onoverzichtelijk.

De grote vraag voor het dorpshart is: willen Woudenbergers dat het centrum een plek is waar men boodschappen doet en misschien een kop koffie drinkt of moet het een sfeervol winkelgebied worden, waar men aangenaam vertoeft? Voor dat laatste moet er wel het een en ander gebeuren. De Dorpstraat en de Voorstraat hebben die uitstraling nog niet. Bovendien is het onvoldoende duidelijk dat de straten een geheel vormen. Voor Kostverloren zijn ook plannen, maar zoals voor het hele centrum geldt dat de ontwikkelingen traag gaat.

Sommige winkeliers toonden zich daar dinsdag geïrriteerd over, omdat ze 3 en 5 jaar geleden ook al over dit onderwerp gesproken hebben en er niets gebeurd zou zijn. ‘Onze kinderen kunnen nog over het dorpshart praten,’ verzuchtte iemand.

De Gier waarschuwde dat er niet veel panden leeg zouden moeten staan, want dan gaat het winkelgebied naar de knoppen. Hij vond dat op een aantal plekken de uitstraling van winkels beter kon, maar wilde geen namen noemen.

Hij vertelde dat mensen het dorpshart slecht bereikbaar met het OV vinden. ‘Dat is vast geen verrassing,’ voegde hij er aan toe.

Ook zijn mensen van mening dat er te weinig horeca in het dorpshart is. Een aantal extra lunchrooms en restaurants zou het voor Woudenbergers en regiobewoners aantrekkelijker kunnen maken om te winkelen in Woudenberg. Ook scoort het dorpshart laag op het gebied van luxe en mode. De Gier vergeleek Woudenberg met vergelijkbare gemeenten en zag dat er daar veel meer van dat soort zaken zijn.

De Gier had redelijk veel vertrouwen in de toekomst van het dorpshart. Dat baseerde hij onder meer op het feit dat Woudenberg relatief weinig vergrijst is. ‘De jongeren willen hier ook blijven wonen, als ze een woning kunnen vinden en betalen,’ voegde hij er aan toe. ‘Dit is een groep, die veel geld te besteden heeft.’