Ondertekening addendum woondeal Regio Amersfoort
Ondertekening addendum woondeal Regio Amersfoort / foto: Rick Huisinga

Woudenberg sluit aan bij woondeal Utrecht

Algemeen

WOUDENBERG De regio Amersfoort sluit aan bij de woondeal Utrecht, samen met de provincies, woningcorporaties en het Rijk. Op 14 juli 2021 was het officiële tekenmoment van de addendum woondeal.

Om het woningtekort in de regio Amersfoort weg te werken, hebben 9 regiogemeenten, 2 provincies, 8 woningcorporaties en het Rijk met elkaar een woondeal gesloten bij de woondeal voor de regio Utrecht. 

Dit is het startpunt van een langjarige samenwerking, met als resultaat dat er vóór het einde van 2030 23.000 woningen worden bijgebouwd in leefbare, bereikbare en duurzame buurten en wijken. 

Door de handen ineen te slaan en de steun van het Rijk kunnen de geplande nieuwbouw en de nodige ontwikkelingen die daarbij horen, sneller worden gerealiseerd. Zo moet in verschillende gemeenten een aantal knelpunten worden opgelost voor er verder kan worden gebouwd. 

De woondeal is 14 juli door alle betrokken bestuurders officieel ondertekend in Soesterberg.

Betaalbare woningen nodig

Het woningtekort, en met name het tekort aan betaalbare woningen in de regio Amersfoort, loopt fors op. De regio is een van de duurste woningmarktregio’s van Nederland. 

Voor de 7 Utrechtse gemeenten van de regio Amersfoort zijn er vóór het einde van 2030 17.500 woningen nodig en voor de 2 Gelderse gemeenten 5.500. 

Er is in alle gemeenten hard gewerkt aan plannen voor voldoende betaalbare woningen in leefbare, duurzame wijken en buurten om aan de toekomstige vraag te voldoen. Nu komt het op daadwerkelijke uitvoering aan en daarbij ondersteunt de woondeal.

Intensiever samenwerken

Voor de regio Amersfoort betekent dit dat bij de woondeal Utrecht de gemeenten en provincies intensiever met elkaar en met het Rijk kunnen samenwerken aan de bouw van betaalbare woningen. 

Ze betrekken daar marktpartijen en maatschappelijke partijen bij. Verder draagt de woondeal bij aan de bereikbaarheid bij woningbouwprojecten: ook in de infrastructuur en mobiliteit zijn aanpassingen nodig als er meer mensen gaan wonen in een gebied. 

Ten slotte is er nadrukkelijk aandacht voor circulair bouwen, duurzaamheid en het behoud van een kwalitatief goede leefomgeving.