Voorstraat
Voorstraat / foto: redactie

Bouwmeester: ‘Gemeente en winkeliers moeten samenwerken’

Algemeen

WOUDENBERG – Een aantal ondernemers toonde zich vorige week tijdens de bijeenkomst over het vitale dorpshart geïrriteerd over de trage voortgang van het proces. LetOp Woudenberg benaderde twee aanwezigen om hun opinie over de discussie te horen. Men vond de reacties heftig, maar toont begrip. ‘Het duurt allemaal wel lang.’

Enkele ondernemers grepen vorige week het slotwoord van wethouder Anita Vlam aan om hun onvrede over het trage proces te uiten. Het leverde een heftige discussie op.

‘De aanwezigen verweten de wethouder dat zij de discussie de afgelopen jaren ook al gevoerd hadden. Tijdens een master centrum management cursus, waar naast ondernemers ook vertegenwoordigers van alle politieke partijen aan deelnamen, zijn veel aanbevelingen en verbeterpunten naar voren gekomen. 

Die zouden we samen, dus ondernemers en de gemeente, oppakken om het winkelgebied naar een hoger plan te brengen. 

Het bleef helaas erg stil vanuit de gemeente,’ zegt Marcel Bouwmeester, van Outlet Mannemode, Voorstraat 8. 

‘Er had allang een masterplan kunnen zijn. Het centrum heeft aan beide kanten supermarkten. Jumbo aan de ene kant en Aldi en AH aan de andere kant. Trek een cirkel en alles wat daarin zit is aan te merken om er een centrum van te maken. Inclusief een goede plek om de markt en of andere activiteiten te houden. 

De gemeente heeft weer een adviesbureau ingehuurd om een plan te maken. Ik ben benieuwd naar de uitkomst van deze deskundige partij. 

Deskundigen hebben ook het verkeersplan van het huidige centrum bedacht, maar of dat nu als geslaagd kan worden beoordeeld, is maar de vraag,’ aldus Marcel.  Door de discussie kan de indruk ontstaan dat de gemeente, dus ambtenaren en het college van burgemeester en wethouders, een hele andere mening over de toekomst van het centrum hebben. ‘Ambtenaren zijn geen ondernemers en ondernemers zijn geen ambtenaren,’ constateert Marcel. ‘Wij kijken op een andere manier naar de situatie. We moeten samen werken en overleggen.’ 

De ondernemers vinden dat de gemeente slecht luistert. Sommige fracties denken dat de winkeliersvereniging DES overal tegen is en altijd kritiek heeft. In februari kwamen beide partijen ineens tot elkaar. 

Samen wilde men een plan laten maken en gezamenlijk koos men een bureau dat het plan in september moet presenteren.

In mei besloot het college van burgemeester en wethouders dat twee panden in de Voorstraat een andere bestemming zouden krijgen van winkel naar tijdelijke woning. De DES was heel erg boos, omdat dit besluit op de presentatie van het plan vooruit liep.

Wethouder Vlam verklaarde dat ze dit besluit kon en mocht nemen. 

‘Met deze manier van werken is het moeilijk om het college te vertrouwen. Er zijn uitzonderingen waaronder Jan Mulder, raadslid van de SGP en Moniek van de Graaf, fractievoorzitter van de PVDA/GroenLinks die voor de belangen van de ondernemers en het centrum opkomen en hart voor de zaak hebben. 

De gemeente, ondernemers en vastgoedeigenaren moeten nu echt met elkaar een plan maken en samenwerken. 

Het kan een goed winkelcentrum worden waar Woudenbergers, toeristen en regiobewoners, graag hun boodschappen doen. 

Met goede ondernemers en een mooi winkelaanbod kan dat voor nieuwe ondernemers en winkels aantrekkelijk zijn om zich in Woudenberg te vestigen,’ zegt Marcel. 

‘We kijken met belangstelling uit naar de uitkomsten van dit onderzoek en zijn benieuwd of we er deze keer wel samen uit kunnen komen om een goede richting te bepalen,’ aldus Bouwmeester.