Afbeelding
Foto: redactie

Patstelling dreigt rond veilige fietsroutes in Woudenberg

Algemeen

WOUDENBERG – Het komende jaar zal het college van burgemeester en wethouders en met name wethouder Vlam hard moeten werken om veilige fietsroutes aan te leggen. Dit is één van de speerpunten van de coalitie. Er zitten veel haken en ogen aan en er dreigt een patstelling met de provincie. De gemeenteraad vraagt om gesprekken tussen de wethouder en de gedeputeerde. 

De gemeenteraadsverkiezingen komen er aan en staan voor maart 2022 gepland. Elke keer als de fietsroute van Oost-Woudenberg naar West ter sprake komt, geven de collegepartijen aan dat dit onderwerp heel erg belangrijk is en dat ze dit probleem geregeld willen zien.

Tot nu toe heeft het proces vertraging opgelopen. Dat komt onder meer omdat de werkzaamheden uitgesteld zijn door de corona-crisis. Bovendien kan de gemeente Woudenberg niet helemaal op eigen houtje de fietsroutes vernieuwen. Bij de aanleg kruist de route een aantal keren provinciale wegen en moet er overeenstemming tussen partijen zijn.

Op het eerste gezicht zou dit geen probleem moeten zijn, want zowel de provincie als de gemeente vinden de aanleg van fietsroutes erg belangrijk en zijn bereid geld te investeren. De gemeente vroeg de provincie subsidie voor een veilige fietsroute op de Nico Bergsteijnweg en kreeg die niet.

Beide overheden zijn namelijk overtuigd dat het fietsgebruik gestimuleerd moet worden, maar verschillen van mening over de manier waarop dat bereikt moet worden.

De gemeente wil een veilige fietsroute in het dorp aanleggen, grof weg van de Stationsweg-Oost naar de Kennedylaan. Daarvoor is de hulp van de provincie nodig, maar die zet haar geld op snelfietsroutes bijvoorbeeld tussen Veenendaal en Amersfoort. 

De provincie vroeg de gemeente geld te geven voor een onderzoek voor een fietsroute langs het Valleikanaal. Dat had geen prioriteit voor de gemeente en dus weigerde ze mee te betalen, mede gezien haar slechte financiële situatie. De provincie is boos.

De provincie wil dat bijvoorbeeld de bewoners van de Stationsweg vaker de fiets nemen maar verbetering van de fietsveiligheid op de rotondes is een kwestie van lange adem. 

Zo zijn er twee overheden met hetzelfde speerpunt en gebeurt er niets. Overleg moet uitkomst bieden.