Haantjesdag trekt jaarlijks tienduizenden bezoekers
Haantjesdag trekt jaarlijks tienduizenden bezoekers

Nog geen groen licht voor Haantjesdag

Woudenberg - Deze week maakte het kabinet bekend dat er vanaf 30 juni weer eendaagse buitenevenementen kunnen worden gehouden. Toch moet er serieus rekening mee worden gehouden dat de uitgestelde Haantjesdag op 31 juli niet doorgaat.

Bezoekers aan eendaagse evenementen moeten vanaf 30 juni een vaccinatiebewijs of een negatieve coronatest laten zien. Voorzitter Agnès Peters geeft aan dat dat voor Haantjesdag geen haalbare kaart is.

‘Om dat te kunnen organiseren zouden we onze evenementenlocatie moeten afsluiten. Pas dan kunnen we alle bezoekers bij de ingang controleren. Het terrein van Haantjesdag is te groot. Wij vallen met onze jaarmarkt onder de categorie “evenementen”. Het vreemde is dat weekmarkten wel gewoon doorgang vinden en wij niet.

Uiterlijk twee weken voor 31 juli moet de vergunning door de gemeente worden afgeven. Als ik de geluiden uit Den Haag hoor, dan wordt er half juli beslist of de anderhalvemeterregel ook voor niet omheinde evenementen wordt losgelaten. Daarom gaan we er met de organisatie nog steeds vanuit dat Haantjesdag doorgaat. Al zal het dan wellicht in afgeslankte vorm zijn. Zo zullen er geen optredens zijn van Fidelio en de kinderdansgroepen. Zij hebben natuurlijk nauwelijks kunnen oefenen de laatste tijd en op 31 juli zullen ook veel van hun leden op vakantie zijn. Volgende week komen we met het bestuur bij elkaar. Dan kijken we hoe het met ons onderbuikgevoel is.

Voor veel Woudenbergers is Haantjesdag een jaarlijkse reünie. Voor de horeca is het de kers op de taart. Wij beseffen heel goed dat het voor hen erg sneu zou zijn dat het dan niet zou doorgaan. Daarom zullen we goed moeten bekijken wat wel mogelijk is. Alle kraampjes aan één kant van de straat bijvoorbeeld. Verder is het nog maar de vraag of de muziekbands mogen optreden binnen de vergunning. Eind deze maand komt er vanuit de overheid een aanwijzing voor kermissen. Wellicht biedt dat voor ons ook mogelijkheden.

De datum dit jaar nog een keer verplaatsen is voor ons geen optie. De gemeente had graag gewild dat we als alternatief een datum in september zouden prikken, maar wij hadden als bestuur onafhankelijk van elkaar onze vakantie al in die maand gepland. Van Kroko’s evenementen, de organisatie die voor ons de kramen verhuurt, kregen we destijds het advies om voor 31 juli te gaan. Op die dag worden er in de regio verder geen jaarmarkten en braderiëen georganiseerd. Alle evenementen waar zij bij betrokken zijn, staan minimaal on hold. Het kersenfestival in Cothen, de Aaltjesdagen in Harderwijk, de Spakenburgse dagen en de Oud Veluwse Markt in Barneveld gaan inmiddels sowieso niet door.

Wij zijn het grootste evenement van de regio. We hebben wel eens 40.000 bezoekers gehad. De campings zitten normaal gesproken vol het tweede weekend van juni. Ons budget is beperkt. Gelukkig hebben we een zuinige penningmeester. Van de gemeente krijgen we nul subsidie. We betalen zelfs voor onze vergunningen. Het grootste gedeelte van de inkomsten komt uit het bedrijfsleven. We zijn heel blij met onze sponsoren.

De versoepelingen worden versneld. Dat geeft hoop!

We zijn zo’n 20 tot 25 keer per jaar met de eierhoogheden op pad om ons te presenteren bij evenementen in de regio. Voor hun aankleding en verzorging springen verschillende ondernemers bij. Ook voor het haantjesontbijt en andere gelegenheden kunnen we een beroep doen op de plaatselijke ondernemers. Je kan ze hiervoor nooit genoeg bedanken.

Van Kroko ontvangen we een stukje van de kraaminkomsten. En we genereren inkomsten door jaarlijks de kermis te organiseren. Dat alles maakt dat we Haantjesdag kunnen organiseren.

Ons bestuur bestaat uit vier leden. Paul van Waveren is penningmeester, Henk Vreeswijk marktmeester. Ester Louwen is hoofd hofhouding, ik ben voorzitter. We hebben allemaal onze eigen taken en springen bij voor elkaar als dat nodig is. Via Bertus Brouwer ben ik bij het Haantjesdagbestuur gekomen. Eerst was ik zijn rechterhand, daarna heb ik het stokje van hem overgenomen. Bertus is erevoorzitter, hij helpt nog waar het kan. De verkiezing van Haan van het jaar gaat via hem. Hiervoor kunnen nog kandidaten worden aangemeld. We kunnen natuurlijk best wat versterking gebruiken. We zouden meer gebruik willen maken van de digitalisering, maar we hebben geen idee waar we de tijd vandaan moeten halen.

Het is nu de tweede vrijdag van juni. Normaalgesproken zou ik bezig zijn met het gladstrijken van de laatste plooien. Nog even langs de horeca. Zijn de afvalbakken al gebracht? Staan de podiums op hun plek? Om een uur of acht duik ik mijn bed in.

Zaterdagochtend tussen vijf en half zes begint het voor ons. Het dorp wordt afgesloten voor verkeer, de kramen worden opgebouwd, de eierhoogheden moeten in de make-up en de haren worden feestelijk opgestoken. Om acht uur trappen we af met het Haantjesdagontbijt.

Over vijftig jaar moet Haantjesdag nog bestaan. Dat is ons doel. Voor dit jaar zijn we afhankelijk van wat de regering beslist. De coronacijfers gaan de goede kant op. De versoepelingen worden versneld. Dat geeft hoop!'

De eierkoningin maakt een ronde door het Beaufortpark
'We moeten goed kijken wat mogelijk is'
Kandidaten voor de verkiezing Haan van het Jaar kunnen nog worden aangemeld
De organisatie heeft de hoop voor Haantjesdag dit jaar nog niet opgegeven