Ingezonden: Het houdt niet op, niet vanzelf

Een bekende slogan van de overheid aangaande ouderenmishandeling. In mijn ogen ook zeer toepasselijk op het vandalisme in Woudenberg. We mogen ervan uitgaan dat de gemeente alles in het werk stelt om dit een halt toe te roepen. Maar alle maatregelen die ze proberen te nemen, zouden eigenlijk niet nodig moeten zijn. Het probleem zit in de hoofden van onze pubers. En nu is de vraag hoe we het woord “stoer” een andere betekenis kunnen geven bij hen.

Dat je met je vrienden samenkomt snapt iedereen, ga ik vanuit. Dat jullie daarna een rotzooi achterlaten op de plek, dat begrijpt niemand. Hoe stoer zou het zijn als je samen met je maten de plek schoonhoudt. Een kinderspeelplaats is niet de plek die bestemd is voor jullie, maar als de plek schoongehouden wordt, is Woudenberg ook tolerant naar jullie.

Als je ergens in Woudenberg eigendommen van een ander onbeheerd tegenkomt, zou het heel stoer zijn wanneer je dit meldt op facebook Woudenberg voor Elkaar. Daar maak je ouders van kleine vergeetachtige kinderen erg blij mee. En dan mogen jullie je ook een trotse Woudenberger noemen.

We zijn niet allemaal even netjes. En we zetten soms afval neer op plekken waar het niet hoort. Hoe vet zou het zijn als jij het even opruimt of hier melding van maakt bij de gemeente. Hierdoor voorkom jij mogelijke ellende en een hoop kosten. Als jullie jeugd begrip willen krijgen en houden, is het de hoogste tijd om je anders te gaan gedragen.

Woudenberg zijn we samen. En samen dienen we netjes om te gaan met ons dorp. En ben je ergens niet tevreden over, loop dan eens het gemeentehuis binnen met je vrienden en maak het kenbaar. Kunnen we op jullie rekenen? Deal! Dan houdt het bij deze op en behoren berichten over vandalisme in de krant tot het verleden. Dank namens alle inwoners in Woudenberg.

Arno van Dijk