OM eist gevangenisstraf voor inbreker uit Woudenberg

WOUDENBERG – Tegen een 32-jarige inbreker uit Woudenberg is vrijdag in de rechtbank in Utrecht een jaar gevangenisstraf geëist waarvan 5 maanden voorwaardelijk. Een 20-jarige medeverdachte uit Amersfoort hoorde dezelfde straf eisen. De mannen waren volgens het Openbaar Ministerie uit op ‘het zuurverdiende geld’ van een kapper.

De Woudenberger heeft met de man uit Amersfoort in Leusden een woninginbraak gepleegd. De mannen braken in bij een kapper waar de Woudenberger zichzelf ook liet knippen. De Woudenberger wist dat deze kapper veel geld in huis had. De verdachte had de jonge Amersfoorter gevraagd om mee te gaan.

Ze plakten een baken onder de auto van de kapper zodat ze precies wisten wanneer hun slachtoffer op pad was. De inbrekers werden op heterdaad betrapt. Ze vluchtten voor de politie. Ze verstopten de buit 10.000 euro in een plantenbak bij de woning. Sinds die dag zitten ze allebei in de cel. De Woudenberger is al vaker veroordeeld. Hij liep zelfs in een proeftijd. Hij was de afgelopen twee jaar intensief gevolgd. Dat toezicht liep zelfs nog.

Hij vertelde dat hij door de corona crisis in de schulden was geraakt. Hij was in paniek geraakt toen bleek dat alleen zijn vriendin geld verdiende. Hij moest toegeven dat hij toch weer snel op het verkeerde pad was geraakt. Toen het financieel even tegenzat, had hij een verkeerde beslissing genomen, zei hij in de rechtbank.

Het OM stelde dat de twee inbrekers ondanks hun strafblad nog recht hadden op hulpverlening. Maar de officier van justitie betoogde ook dat de twee nog een paar maanden in de cel moeten blijven. Het OM vond ook dat andere openstaande straffen mochten worden omgezet in werkstraffen. De reclassering wil nog steeds met de Woudenberger aan de slag.

Zijn advocate betoogde dat haar cliënt na 4 maanden voorarrest moest worden vrijgelaten. Zij gaf aan dat het hem pijn doet dat hij zijn kind ouder ziet worden terwijl hij in de cel zit.

Deze keer heeft de Woudenberger echt geleerd, betoogde zijn raadsvrouw. De rechtbank wees het verzoek af om de Woudenberger direct vrij te laten. Op 21 mei doet de rechter uitspraak. Dan horen beide inbrekers welke straf zij krijgen.