De Dorpsdichter van Woudenberg gezocht

WOUDENBERG – LetOp Woudenberg zoekt een dorpsdichter voor Woudenberg. Geïnteresseerden moeten drie gedichten het liefst over Woudenberg of actualiteit in het dorp opsturen naar redactie@letopwoudenberg.nl.

De benoeming van de dorpsdichter geldt voor twee jaar. Van de dorpsdichter wordt verwacht dat hij of zij elke maand een gedicht over het dorp schrijft, die in deze krant gepubliceerd wordt. Aan het einde van de ambtsperiode worden de gedichten gebundeld.

De dichter moet in Woudenberg wonen. Lezers van elke leeftijd kunnen meedoen aan de verkiezing. Een deskundige jury zal bepalen, wie de eerste dorpsdichter wordt. Gedichten mogen rijmen, maar dat is geen noodzaak. Ook mogen gedichten vormvast zijn, zoals een sonnet. Dat is ook geen absolute voorwaarde. Uiteraard is het niet de bedoeling dat er kwetsende of beledigende teksten worden aangeleverd.

Gerhard te Winkel is lid van de redactie van LetOp en voormalig stadsdichter van Leusden. Hij zegt: ‘Veel gemeenten hebben een stadsdichter. Ze kunnen gevoelens die mensen hebben onder woorden brengen. Het is een belangrijke toevoeging aan het culturele leven.’

Winkels, instellingen en ook de gemeente kunnen de dorpsdichter inhuren om een gedicht voor een speciale gelegenheid zoals een opening, een jubileum of Haantjesdag te schrijven. ‘Dat kan echt een meerwaarde geven,’ aldus Te Winkel. ‘Er is een grote groep stadsdichters in Nederland en Vlaanderen, die contact met elkaar hebben. Dat is inspirerend en zorgt voor een extra dimensie aan het werk.’

De gedichten moeten uiterlijk 31 mei in het bezit van de redactie zijn. De jury hoopt op een groot aantal inzendingen en wenst iedereen veel inspiratie.