Afbeelding
Foto: Gemeente Woudenberg

Renovatie van buitenkant van gemeentehuis noodzakelijk

WOUDENBERG – De buitenkant van het gemeentehuis moet gerestaureerd worden en heeft onderhoud nodig. Dat blijkt uit een rapport van de Monumentenwacht Utrecht uit 2019. Het college van burgemeester en wethouders vraagt nu een kleine 20.000 euro aan de gemeenteraad voor een plan van aanpak. Onderhoud is een wettelijke taak.

Het interieur van het gemeentehuis is al onder handen genomen. Nu is de buitenkant aan de buurt. Uit het rapport van de Monumentenwacht blijkt dat de staat van het onderhoud ‘redelijk’ is, maar dat er best wat meer gedaan kan worden.

Pijnpunten

Om een goede restauratie te kunnen doen, moet er een plan van aanpak komen, zodat de gemeenteraad weet hoeveel geld de komende jaren op de begroting gereserveerd moet worden voor de restauratie. Opmerkelijk is dat de Monumentenwacht in 2019 adviseerde een aantal pijnpunten binnen één jaar aan te pakken.

In het voorstel van het college van burgemeester en wethouders staat dat de gemeente de restauratie wel moet uitvoeren op grond van de Erfgoedwet. Het gemeentehuis is een monument en dat mag niet ‘actief of passief verwaarloosd’ worden.

Actief en passief verwaarlozen

In het voorstel staat een uitleg van passief verwaarlozen: ‘De Minister noemde bij de behandeling van de Erfgoedwet als voorbeeld van passief verwaarlozen het niet wind- en waterdicht houden van een monument. Achterstallig schilderwerk waardoor schade aan het monument ontstaat kan ook als passieve verwaarlozing worden gezien.’

Expertise

Het college vindt dat er expertise ingehuurd moet worden om de restauratie uit te voeren. Voor die inhuur heeft het rijk iets meer dan 23.000 euro beschikbaar gesteld. Maar om dat geld te behouden moet de restauratie wel uitgevoerd worden.

Het Scherpenzeelse bureau Delfgou heeft de opdracht voor het plan van aanpak gekregen. Ze doen een bouwkundige inspectie ter plekke en maken een gebrekentekening. Ze gaat tevens een asbestonderzoek en een quickscan archeologie doen. Ook zorgt het bureau voor communicatie met toezichthouders.

In het plan van aanpak zal staan hoe de buitenkant van het gemeentehuis gerestaureerd, vernieuwd en verduurzaamd kan worden op een manier die passend is bij het monument en in de stijl van de gerealiseerde aanbouw.