Familieman Ronald de Snoo
Familieman Ronald de Snoo / foto: We.Capture

In gesprek met de voorzitter van..

WOUDENBERG: In de rubriek 'In gesprek met de voorzitter van..' vertellen voorzitters van Woudenbergse verenigingen en organisaties wat hen beweegt, wat ze willen bereiken en hoe ze in de Woudenbergse samenleving staan.

In deze eerste aflevering spraken we met Ronald de Snoo, voorzitter van GemeenteBelangen Woudenberg, over de jeugd en hun betrokkenheid bij de politiek, zijn ervaringen als Woudenbergs jongste ooit en wat zijn rol in de lokale politiek hem gebracht heeft.

Jongste raadslid ooit

Als bewoner van een van de appartementen van Wijntje en Arie tegenover het gemeentehuis, zat Ronald al vroeg bovenop de Woudenbergse politiek.

De kleine afstand tot het werkelijke politieke debat kwam later dan ook goed van pas.

Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van november 2011 werd Ronald door de inwoners van Woudenberg namens GemeenteBelangen Woudenberg gekozen als raadslid.

Met zijn 24 jaar was hij destijds het jongste Woudenbergse raadslid ooit. Het werkte aanstekelijk, want tijdens de tweede raadsperiode van Ronald traden ook de youngsters Erik Termaaten (GBW) en Jochem Beumer (CDA) toe tot de raad.

Oproep aan de jongeren van Woudenberg

Met drie twintigers in de raad werden de belangen van de jongeren van Woudenberg evenredig vertegenwoordigd. Hoe anders is het momenteel.

Geen enkele twintiger of dertiger heeft zitting in de raad en Ronald zou graag zien dat ook de jongeren weer een deel van de zetels invullen. Ronald de Snoo wil daar als voorzitter van GBW graag verandering in brengen.

Niet alleen in zijn eigen partij wil hij de jeugd de kans geven mee te denken en discussiëren over alles wat er in Woudenberg speelt. Hij roept alle jongeren op zich aan te sluiten bij de partij van hun voorkeur.

Jong de raad in; veel voordelen!

Toen Ronald door GBW werd benaderd voor een verkiesbare plaats op de lijst van GBW, kon hij de gevolgen nog niet helemaal overzien. Op het moment van de verkiezingen studeerde hij nog en kon hij zijn tijd eenvoudig verdelen over zijn studie en raadslidmaatschap.

Ronald vertelt vol enthousiasme over zijn tijd als raadslid. Het heeft hem veel gebracht en dagelijks heeft hij nog profijt van deze leerzame tijd.

We vragen hem waarom jongeren voor een rol als lokaal politicus moeten kiezen en hij somt zonder nadenken een aantal voordelen op. Allereerst heeft hij ervaren dat het werk als raadslid hem veel heeft geleerd.

Het raadslidmaatschap geeft inzicht in hoe de politiek in een gemeente werkt, hoe men tot bepaalde plannen komt en hoe beslissingen worden genomen.

Ook is het een goede toevoeging aan zijn C.V. gebleken. "Werkgevers waarderen het dat je je naast je werk ook inzet voor de omgeving waar je deel van uitmaakt." Hij vermoedt dat het hem tijdens zijn zakelijke carrière meerdere malen een streepje voor gaf op anderen.

Verder ben je als raadslid betrokken bij tal van zaken die in je gemeente spelen. Je doet daarbij veel contacten op en bouwt zo aan een waardevol netwerk.

Ook heeft Ronald het spreken in het openbaar als leerzaam ervaren; het formuleren en inbrengen van je standpunten en de discussies met collega-raadsleden. Hij geeft aan nog vrijwel dagelijks profijt te hebben van deze ontwikkelde kwaliteiten.

Ook kijkt hij met veel genoegen terug op de soms heftige discussies, de bereikte consensus en de biertjes na afloop van de vergadering, waarin waar nodig de lucht werd geklaard.

In de periode dat Ronald in de raad zat waren de vergoedingen minimaal. Tegenwoordig zijn deze meer in lijn met de verantwoordelijkheden. De bijdrage die je als raadslid nu ontvangt kan een mooie aanvulling zijn op je inkomen.

"Het is natuurlijk geen primaire reden om voor een dergelijke functie te kiezen, maar het bracht voor mij als student meer in het laatje dan mijn andere bijbanen."

Als Ronald tegenwoordig met zijn vrouw en zoontje door het dorp loopt, ziet hij veel zaken waarin hij tijdens zijn raadsperiode een aandeel heeft gehad. Zo zijn daar het Cultuurhuis, de padelbanen bij de tennis, de Kleine Schans, het nieuwe bedrijventerrein en natuurlijk het grote aantal woningbouwplannen in onder andere het Groene Woud en Hoevelaar; allemaal projecten die tijdens zijn raadsperiodes tot stand zijn gekomen.

Hij roept de jongeren van nu op om Woudenberg ook mee te helpen ontwikkelen en invloed uit te oefenen op hun eigen toekomst.

Van raadslid tot voorzitter

Na twee periodes als raadslid nam Ronald afscheid van de raad. Zijn eigen bedrijf en de komst van zijn zoon Vik namen teveel tijd in om zijn raadswerk op de juiste wijze uit te voeren. Na twee jaar werd Ronald gevraagd om Annette van der Ham op te volgen als voorzitter van GBW, een functie die hij met trots wil vervullen.

Nu Ronald voorzitter is van GBW beziet hij de politiek van een heel andere kant. Het komende jaar is zijn taak als voorzitter om de kieslijst voor het GBW voor de komende gemeenteraadsverkiezingen samen te stellen. Zijn belangrijkste missie is een evenwichtige lijst waarin alle generaties vertegenwoordigd zijn, met als speerpunt het enthousiasmeren van de Woudenbergse jeugd.

Door het opzetten van een jongerentak voor GBW wil Ronald de jeugd bij de politiek betrekken. Hij heeft de jongerendebatten van de laatste jaren nog helder op het netvlies. Vrijwel alle partijen werden door talentvolle sprekers vertegenwoordigd. Met het betrekken van de jeugd bij de politiek is Ronald ervan overtuigd dat de politiek in Woudenberg nog aantrekkelijker wordt.

Wie volgt?

Het komende jaar is de focus van Ronald naast zijn werk en de komst van zijn tweede kind dus gericht op de jeugd van Woudenberg. Het is aan de jongeren om deze uitdagende handdoek op te pakken en de jeugd een gezicht in de Woudenbergse politiek te geven. Daarbij is het de uitdaging voor alle politieke partijen om een raadslid aan te dragen dat Ronald kan vervangen als jongste raadslid ooit van Woudenberg.