Afbeelding
Foto: redactie

Deelnemers tevreden over dialoog

WOUDENBERG – De inwoners, belangenbehartigers en experts hebben gesproken. Het witboek van de bezuinigingsdialoog is gereed. In het witboek staan denkrichtingen en voorstellen tot bezuinigingen. De gemeenteraad moet een samenhangend geheel van de voorstellen maken. Ze staan voor lastige keuzes. Het voorstel komt op 11 mei in de commissievergadering. Op 1 juli wordt het definitieve besluit genomen.

Door Gerhard te Winkel

Marco van de Hoef, fractievoorzitter van GemeenteBelangen Woudenberg, heeft als leider van de grootste raadsfractie het witboek in ontvangst genomen. Hij dankte namens de gemeenteraad de deelnemers voor hun inbreng en de tijd, die ze in het proces gestoken hebben.

Burgemeester Titia Cnossen vond dat er veel gebeurd was sinds de aftrap op 30 november. Ze vond het proces een succes.

Na afloop was er een persgesprek met een aantal deelnemers. Dat mocht alleen over het proces gaan en niet over de inhoud van de voorstellen zoals het terugdraaien van de subsidie aan de openbare bibliotheek met vijftig procent en het korten van de subsidie aan de sportclubs met honderd procent. Die clubs kunnen dan 50 procent terug verdienen door maatschappelijke activiteiten te ontplooien.

Ik was nieuwsgierig naar de gedachtegang achter deze voorstellen, vooral omdat als nadeel genoemd wordt dat de clubs misschien moeten stoppen. Dat is echter een afweging voor de gemeenteraad en een ander moment. De deelnemers van de bezuinigingsdialoog stelden zich bescheiden op. Herman van Bussel, voorzitter van de ALV van de coöperatie de Kleine Schans, vertelde dat zij niet de diepgaande kennis bezitten om definitieve besluiten te kunnen nemen.

Inwoner Ed Kroonsberg deed aan het proces mee om te zien of iedereen ‘out of the box' kon denken. ‘Het gaat niet alleen om een zak geld, maar ook om een andere manier van werken en denken.' Hij constateerde tevreden dat mensen over hun eigen schaduw heen gestapt waren.

Alie van Vliet, voorzitter van de adviesraad, onderschreef die visie. ‘We moeten scherpe keuzes maken en een visie ontwikkelen.’ De opgave was een bezuiniging van € 720.000 in 2022 oplopend naar € 1.500.000 in 2024. ‘Dat red je niet met de kaasschaafmethode,’ aldus Van Vliet. Hoewel er ook een aantal voorstellen in het witboek staan, die bijvoorbeeld 2.500 euro opleveren.

De voorstellen in het witboek zijn geordend naar draagvlak. Sommige voorstellen konden op steun rekenen van 75 tot 100 procent van de deelnemers, anderen op maar maximaal 25 procent. Daarbij moet aangetekend worden dat een aantal mensen niet mee wilde stemmen omdat ze het niet eens waren met het einde van het proces of zich niet in de positie voelden om een besluit te nemen. ‘De gemeenteraad beslist uiteindelijk. Wij geven een mening en soms een denkrichting. Dat hebben de mensen die niet wilden stemmen niet goed begrepen,’ zeiden de deelnemers aan het persgesprek.

De inwoners, experts en belangenbehartigers hebben donderdag met raadsleden gesproken en hen op het hart gedrukt niet te veel waarde aan de steunpercentages te hechten, omdat men zich niet bevoegd voelde om besluiten te nemen.

Een visitatiecommissie van de Vereniging van Nederlandse gemeenten heeft bekeken hoe de gemeente Woudenberg met de zorg, waar het grootste tekort zit, omgaat. Ze uitten voorzichtige kritiek op deze dialoog. Het is alsof je de kalkoen het kerstmenu laat samenstellen,’ zeiden ze. ‘Dat riep ik ook direct,’ antwoordde Ed Kroonsberg. ‘Maar het was een mooi en open proces. We hebben veel geleerd. Onder meer dat dit probleem niet de schuld is van de gemeente Woudenberg, maar veroorzaakt wordt in Den Haag. Daar verzinnen ze nieuwe dure regels. Ik bepaal en jij betaalt. Dat maakt het lastig.’