Start 1e Winterloop
Start 1e Winterloop foto: archief v.v. Woudenberg

60 Jaar v.v. Woudenberg

Op 17 augustus 2021 is het 60 jaar geleden dat de v.v. Woudenberg werd opgericht. Vanaf de start van het 60e levensjaar zal er elke maand op de 17e worden teruggekeken naar bijzondere mensen en gebeurtenissen die onze club hebben gemaakt tot wat het nu is.

In deze aflevering gaan we in op de voor de Woudenbergse voetballiefhebbers bekende WAF. Wat betekent het, wanneer is het ontstaan en wat doet de WAF tegenwoordig.

De aanleiding

Alle “oud” Woudenbergers herinneren zich nog wel de kaartavonden die door Ome Jaap Vermeulen in de kantine werden georganiseerd. Maandelijks op vrijdagavond met als absoluut hoogtepunt het jaarlijkse oliebollenkaarten in de periode tussen de kerst en oud en nieuw.

Na het veel te vroeg overlijden van Ome Jaap werd er gezocht naar een vervangers, die naast de kaartavonden ook andere activiteiten voor de vereniging wilden organiseren.

Het toenmalige bestuur benaderde een aantal leden of zij dit voor hun rekening wilden nemen. Onder leiding van Willem van de Wiel ontstond zo een groep vrijwilligers die samen de WAF vormden.


De Start van de WAF

Nadat Willem zijn wervingswerk had gedaan, doe je mee kost bijna geen tijd, ontstond een mooie groep van vrijwilligers die zich gingen inzetten voor de vereniging.

Eerst nog onder de naam van activiteitencommissie maar een aantal vergaderingen en alcoholische versnaperingen later werd deze toch wel ietwat belegen naam omgezet in WAF. WAF staat waarvoor ze is opricht: Woudenbergse Activiteiten en Feesten.

Het eerste doel was te zorgen dat de kaartavonden, men name het kerstkaarten, in stand bleef en dat er jaarlijks en mooie activiteit voor alle leden en vrijwilligers voor de voetbal werd georganiseerd.

Ondanks het gemis van Ome Jaap bleven de kaartavonden lange tijd doorgaan, onder andere door de actieve inbreng van Jan van der Helm. Maar de jaarlijkse hoogtepunten waren toch wel de kerstkaartavonden.

Naast de mooie en lekkere tafelprijzen die er te winnen waren, de rollades leken elk jaar wel groter te worden, bleef ook de loterij een gewilde attractie om de kantine te bezoeken.

De plaatselijke leveranciers zorgden voor mooie prijzen en Hennie de Ruiter was, ook voor de WAF, de man die de loten aan de man bracht. Vele jaren mocht de WAF van Hennie’s diensten gebruik maken.

Door de inzet van Hennie kreeg de WAF enige armslag om een mooi feest aan het eind van het seizoen te houden. Naast een feestavond organiseerde de WAF ook een barbecue. Met een kleine opslag op de inkoop van de BBQ-pakketten, de opbrengst van het kerstkaarten en een tijdens de feestavond georganiseerde verloting kon een heuse live band worden aangetrokken. Het eerste feest werd muzikaal omlijst door de Railroad Thunderbirds met als support act op het podium Rob Willaarts en Jos.

Ook het tweede jaar waren Arnold Keller en zijn muzikale begeleiders weer te gast. Vanwege de tropische weersomstandigheden dit keer niet in de kantine maar in een podium voor de kantine. Met de rug naar de bebouwing verzorgden zijn een fantastisch optreden waar velen nog met plezier aan terug denken.

WAF Petje Af

Naast het organiseren van feesten en activiteiten werd tijdens de een van de vergaderavonden het idee geopperd om de vrijwilligers die het verdienden in het zonnetje te zetten. Met de acties WAF Petje af werd hier een gevolg aan gegeven. De zwarte petjes met de tekst WAF Petje Af werden besteld en via een aankondiging in de Griftkicker werd de vrijwilliger in het zonnetje gezet.

Naast de succesvolle actie van WAF Petje Af kon een volgende actie niet uitblijven. Om de bekendheid van de WAF te vergroten werden flessenopeners besteld in de vorm van een bierdopje met de tekst WAF Dopje Af. In mening huishouden zal dit verzamelitem ergens in de keukenla liggen.

WAF en Winterloop

De naam van de WAF is onlosmakelijk verbonden met de Winterloop. Werd in het begin deze loop hoofdzakelijk nog georganiseerd als winteractiviteit voor de Woudenbergse voetballers, later deden omliggende verenigingen en hardloopfanaten met de loop mee. In de loop van de jaren is de winterloop uitgegroeid tot een van de beste georganiseerde hardloopevenementen in de regio.

Was in het begin de loop nog een plaatselijk evenement, met het groeien van het aantal deelnemers kwamen ook de beperkingen bij de organisatie aan de orde. Om een dergelijk evenement in goede banen te blijven leiden werd op een gegeven moment contact gezocht met atletiek vereniging Altis.

Samen met hen kon de WAF het evenement op de juiste en volgens de geldende regels organiseren.

Dat er ondanks de hulp van Altis ook nog wel eens iets mis kon gaan bleek bij de eerste keer dat er met een echte tijdregistratieklok werd gewerkt. Alles leek klaar te staan. Het startschot klonk maar de klok ging niet lopen. Goede raad was duur maar gelukkig een oplossing snel gevonden.

Één minuut na de start lukte het wel op de klok aan de gang te krijgen. Met een bordje met de tekst + 1 Minuut boven de klok werd het probleem opgelost.

Mede namens de WAF

Met het groeien van de Florijn Winterloop groeide ook het aantal sponsoren en de daarbij behorende inkomsten. Na aftrek van alle kosten blijft er elk jaar een mooi bedrag over dat door de v.v. Woudenberg ingezet kan worden voor verschillende doeleinden.

Met de WAF is afgesproken dat de gelden alleen ingezet mogen worden als de hele vereniging hiervan profijt heeft. De afgelopen jaren heeft de WAF mogelijk gemaakt dat er verlichting op de velden is, dat de speeltuin er voor de kids prima verzorgd uitziet en zijn er nog veel meer mooie initiateven mede door de WAF mogelijk geworden.

WAF Dopje Af