Drugs
Drugs Foto: Pixabay

Geen extra maatregelen tegen drugs

WOUDENBERG – Burgermeester Titia Cnossen is niet van plan extra maatregelen tegen drugsbezit en drugs dealen in de Algemene Plaatselijke Verordening op te nemen. ‘Met de Opiumwet hebben we genoeg middelen om overlast aan te pakken.’ Ze vertelde dat afgelopen jaar enkele hennepkwekerijen in Woudenberg zijn opgerold.

Tijdens de gemeenteraadsvergadering stelden Jhony Stalman, fractievoorzitter van de VVD, en Elli van Oosterom, fractievoorzitter van de ChristenUnie, vragen over dit onderwerp naar aanleiding van onder meer een artikel in de LetOp.

In een regionale krant verscheen een artikel waarin gesuggereerd werd dat Woudenberg geen maatregelen tegen drugs bezit kan nemen. Dat klopt dus niet. De raadsleden waren content dat de plaatselijke kranten dit misverstand hebben rechtgezet.

Stalman en Van Oosterom wilde weten waarom de burgemeester geen extra bepalingen in de APV wilde zetten. ‘Ik wil de APV zo slank mogelijk houden,’ verklaarde de burgemeester. ‘Het heeft geen zin om bepalingen in dat stuk op te nemen als je weet dat je die toch niet gaat handhaven. Dat is lucht verplaatsen.’

Ze vertelde dat er geen overlastmeldingen op één bepaalde plek in het dorp zijn. ‘Dat is wel nodig om maatregelen in de APV te zetten.’ ‘Mensen bellen ons wel met klachten over drugsoverlast,’ stelde Stalman. ‘Maar dat is op verschillende plekken en dan kunnen we met de APV niets doen,’ antwoordde Cnossen. ‘Ik voel er weinig voor om bij elke melding een politiewagen naast een groepje jongeren te zetten. Preventie is veel effectiever dan repressie. Tegen jongeren zou ik willen zeggen: “begin niet aan drugs”.’

Volgens de burgemeester was er op dit moment geen enkele aanleiding om de APV aan te passen. Een belangrijke reden is dat als er toch overlast gemeld wordt deze verordening binnen één maand aangepast kan worden met een voorstel aan de raad.

De gemeente houdt samen met de RIEC (Regionaal Informatie en Expertise Centrum) weerbaarheidsscan in de hoop de komst van drugslabs in het lege schuren in het buitengebied te voorkomen.

‘Boeren kunnen maar één keer nee zeggen. Namelijk als ze benaderd worden, daarna kunnen ze niet meer terug.’

Niet iedereen volgt blijkbaar die lijn, want er zijn dit jaar enkele hennepkwekerijen opgerold.