de N224
de N224 / foto: redactie

Rondweg voorwaarde voor wijk

WOUDENBERG – Een meerderheid van de gemeenteraad heeft ingestemd met een krediet van 115.000 euro voor een onderzoek naar de verbetering van de verkeersontsluiting aan de Stationsweg-Oost. Na 2030 wil de gemeente Woudenberg de wijk Zuid-Oost ontwikkelen. Dan moet er in ieder geval een goede oplossing voor de drukke en onveilige Stationsweg-Oost (N224) zijn. Die weg is van de provincie Utrecht.

Oud-PvdA-leider Ad Melkert noemde politiek de kunst om op het juiste moment, de juiste opmerking tegen het juiste mensen te maken.

VVD-wethouder Anita Vlam gebruikte dat laatste argument om de inhuur van een verkeerskundige voor 62.000 euro te rechtvaardigen.

Als Woudenberg een kans wil maken om de wijk en een veilige verkeersontsluiting te realiseren, dan moeten de ambtenaren, raadsleden en wethouders op de juiste momenten de juiste argumenten tegen de juiste vertegenwoordigers van de provincie Utrecht en de regio zeggen. ‘Anders zijn we kansloos,’ aldus Vlam.
Jan Bessembinders, gemeenteraadslid van het CDA, schatte de kansen van de nieuwe wijk met woningen en bedrijven heel laag in.

‘Op geen enkele provinciale lijst wordt die pek genoemd.’ Bovendien wil de provincie bij nieuwe wijken een station. Die voorziening staat niet op de lijst voor deze nieuwe wijk.

‘Woudenberg wil graag groeien. We willen geen beheergemeente zijn’, stelde Jan Mulder, gemeenteraadslid voor de SGP, vast. ‘Daarom moeten we nu plannen maken.’
Ad Melkert zei ooit dat ruzie maken in de politiek ‘de kunst is elkaar met wattenbolletjes voor het hoofd te stoten’. Die kunst bleken de Woudenbergse gemeenteraadsleden goed te beheersen.

Jhony Stalman, fractievoorzitter van de VVD, vatte aan het einde van de lange en ingewikkelde discussie de situatie samen. ‘Eigenlijk zijn we het gewoon eens. Laten we de stip aan de horizon niet vergeten.'
Ook wethouder Anita Vlam noemde de hele discussie ‘een semantische kwestie'.

In de commissievergadering stelde bewoner Jolanda van der Laan dat het college van burgemeester en wethouders de inwoners van de Stationsweg-oost in de steek lieten. Het college wilde een onderzoek naar een nieuwe wijk doen, maar nergens in het voorstel stond als harde randvoorwaarde dat er een rondweg moest komen. Overigens was het duidelijk dat Van der Laan zeker niet tot na 2030 wilde wachten met het verbeteren van de veiligheid en het verminderen van de overlast van de N224. Dat kan voor de bewoners niet snel genoeg gebeuren.

Jan Bessembinders was niet hoopvol. De bewoners van de Stationsweg bezochten ooit de Utrechtse gedeputeerde Arne Schaddelee van de ChristenUnie om hun verhaal over onveiligheid te vertellen. Hij antwoordde dat ze maar de fiets moesten nemen.

Spoedige actie verwachtte Bessembinders daarom niet zolang dit provinciebestuur nog de scepter zwaait. ‘De provincie denkt, onderzoeken jullie je maar drie slagen in de rondte. We willen die rondweg niet. Dus gebeurt er niets,’ aldus Bessembinders.

Dat ontlokte Ellie van Oosterom, fractievoorzitter van de ChristenUnie, de opmerking dat de CDA gedeputeerde Bruins Slot het vast met haar collega-bestuurder eens was. ‘Dat college spreekt met één mond.’ Bessembinders vroeg zich toen af waarom hij aangesproken werd op een opmerking van een CU-gedeputeerde.

Andere partijen had Jan Bessembinders opgeroepen hun collega’s in de Provinciale Staten en eventueel Gedeputeerde Staten te ‘belobbeyen’. Alle fracties vertelden toen hoe vaak ze contact met hun partijgenoten hadden. ‘Dit is geen wedstrijdje wie het vaakst contact heeft,’ verzuchtte Bessembinders.

Uiteindelijk bleek de hele gemeenteraad het eens te zijn met Jolanda van der Laan. In het voorstel moest absoluut als voorwaarde dat er een rondweg of een andere goede oplossing voor het verkeer moet komen, anders kan en mag de wijk niet gebouwd worden.

De SGP diende met GemeenteBelangen Woudenberg, de ChristenUnie en de VVD een amendement in waarin dat geregeld werd. Het CDA en de PvdA/GroenLinks waren het daar volstrekt mee oneens. ‘Dit zijn de nieuwe kleren van de koning,’ bromde Bessembinders.

Bessembinders, Mulder en Marco van de Hoef, fractievoorzitter van GemeenteBelangen Woudenberg, voerden een geprikkelde maar beleefde discussie waarin eerdere moties en amendementen in het rond vlogen. Ze beschuldigden elkaar dat ze niet consequent waren. Henk van de Wetering, gemeenteraadslid van de PvdA/GroenLinks, vroeg Jan Mulder waarom hij van standpunt veranderd was. ‘Ik heb dat net uitgelegd. Ik krijg geen antwoorden op vragen die ik gesteld heb en moet opnieuw uitleggen wat ik al gezegd heb. Erg flauw.’ ‘Ik kan blijkbaar slecht luisteren,’ stelde Van de Wetering. Naarmate de onderlinge irritatie opliep werden er vaker woorden als ‘flauw gedrag’ en ‘inconsequent’ gebruikt. Tijdens de commissievergadering was er een presentatie door een Woudenbergse ambtenaar en de verkeerskundige. ‘We moeten nu toestemming geven voor een medewerker, die blijkbaar al in dienst is. Dat vind ik vreemd.’ Van de Wetering vond dat de wethouder geen antwoord op die opmerking gaf.

Verder was er gezegd dat de raad zoveel mogelijk unaniem moest besluiten. ‘Mogen we onze eigen afweging maken en zelf besluiten?’ vroeg Van de Wetering geïrriteerd. Dat mocht inderdaad van de wethouder. ‘Daar bent u voor gekozen.’

Het CDA en de PvdA/GroenLinks hadden een eigen amendement, die verder ging dan die van de andere partijen. Dat veroorzaakte weer veel discussie. Bessembinders vond dat de andere partijen zijn motie moesten steunen om consequent te zijn. De anderen vonden dat hij draaide.

‘Ik hoor de andere raadsleden denken: wat is er toch met die Jan Bessembinders gebeurd. Het antwoord is: helemaal niets. Ik vind nog steeds wat ik altijd vond. Ik ben consistent,’ verklaarde Bessembinders. Uiteindelijk werd de motie van de SGP aangenomen. Het CDA en PvdA/GroenLinks stemden tegen.