Ingezonden: Energie voorziening

2 voorvallen van de afgelopen weken maken weer duidelijk dat je als inwoner van Woudenberg toch wel alert moet blijven op hetgeen onze gemeenteraad namens ons als bewoners wil realiseren.

1. Bewoners van de Stationsweg-Oost maken zich zorgen, zoals verwoord door de klankbordgroep, over de drukke Stationsweg en verdere woningbouw.

2. Protest tegen windenergie.
Regionale Energie strategie. Brede maatschappelijke participatie wanneer en in welke vorm? In het RES ontwikkelkader heeft Woudenberg 14 windmolens en 87ha zonne-energie nodig om in 2050 zelfvoorzienend te zijn qua energievoorziening.

Enige tijd geleden leek het er op dat die windmolens langs de A12 zouden komen. Dus geen probleem voor Woudenberg, wellicht wel voor een andere gemeente.

Nu lees ik echter ook dat onze gemeenteraad het over boerderijmolens heeft. Dat zijn die molens waar de eigenaar blij mee is en de buurman "des duivels " op is.

In Duitsland las ik maanden geleden dat voor dit soort windturbines striktere plaatsing eisen waren ingevoerd en daardoor de belangstelling afnam. Het directe energie probleem lijkt het landelijke energienet te zijn. Doordat er veel elektrische auto's bij komen, die vanuit huis opgeladen moeten worden, kan het energienet dit niet meer aan.

Het zou, volgens mij, ook verstandiger zijn geweest als de overheid eerst de plaatsing van zonnepanelen op alle woonhuizen en op industriƫle daken had bevorderd en pas later de elektrische auto te subsidiƫren.

Nu gebruiken de elektrische auto's ook veel energie die nog door kolencentrales wordt opgewekt en het milieu rendement van deze auto's is pas over heel veel jaren energie/milieu neutraal.         (vervolg op pagina 7)