Milieustraat
Milieustraat / foto: redactie

Onderzoek naar kliko-bak

WOUDENBERG – De gemeente gaat een onderzoek doen naar de meest geschikte manier om afval in te zamelen. ‘Wij willen het goed doen voor Woudenberg,’ verklaarde wethouder Pieter de Kruif.

Jan Bessembinders, gemeenteraadslid voor het CDA, zwengelde de discussie aan. Hij wilde weten of het niet verstandiger was de kliko voor plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankkartonnen weg te halen. Nu wordt het afval door de bewoners gescheiden. Dat heet bronscheiding. Bessembinders vroeg zich af of nascheiding niet effectiever zou zijn. Dan zou er meer plastic gerecycled kunnen worden en minder verbrand hoeven te worden. Hij wees op gemeentes zoals IJsselstein die weer afgestapt zijn van bronscheiding. Ook wees hij op grote steden waar men niet aan bronscheiding doet.

Henk van de Wetering, gemeenteraadslid voor PvdA/GroenLinks, vertelde dat men daar veel hoogbouw heeft. De bewoners kunnen niet met kliko’s de trappen op en af, waardoor zij kiezen voor nascheiding. Opvallend was dat de coalitiepartijen nieuwsgierig waren naar de uitkomst van het onderzoek en indien noodzakelijk over een verandering in de afvalverwerking wilden denken. De andere oppositiepartijen waren juist tevreden met de gang van zaken. Meestal zijn verhoudingen in de raad tussen beide kampen scherp afgetekend. Bert Bosman, gemeenteraadslid voor de ChristenUnie, verwoordde het plastisch. ‘We moeten de thermometer er insteken.’

De Kruif was trots dat Woudenbergers goed hun afval scheiden zodat men onder de verbrandingsgrens blijft, anders het afval op een andere kostbare manier verwerkt worden. De Kruif noemde in dit verband twee projecten die succesvol waren: voorlopers en terugwinnaars. Voorlopers hebben een tijdje het PDM afval gecontroleerd voor het in de afvalwagen verdween. Als er teveel verkeerd spul in zat, moesten de bewoners de container de volgende keer beter gesorteerd aanbieden. Dat was niet populair, maar werkte wel. Terugwinnaars zorgt dat veel meer afval gerecycled wordt. De afvalcoach speelt ook een rol in de bewustwording over de manier waarop de bewoners met hun afval omgaan. Bessembinders dacht dat Woudenbergers graag een kliko minder in de tuin zouden willen hebben. Maar de vraag is of als het PMD bij het restafval gaat, er niet vaker ingezameld moet worden. ‘Dan zou het contraproductief werken.' Irene Houtsma, gemeenteraadslid voor GemeenteBelangen Woudenberg, gaf een opvallende reden om door te gaan met plastic scheiden. ‘Zo worden inwoners zich bewust hoeveel plastic ze gebruiken. Albert Heijn stopt met plastic verpakkingen. Dat is een goed signaal. We gebruiken nu wel veel plastic.' Wethouder De Kruif beloofde dat het onderzoek in het derde kwartaal van 2021 gereed is.