Foto's: Hervormd Woudenberg
Foto's: Hervormd Woudenberg

Presentatieconcert Nijsse orgel

Woudenberg Zaterdagmiddag 10 april werd het presentatieconcert gehouden van het Nijsse orgel. Dit is het orgel dat de Hervormde gemeente van Woudenberg heeft aangeschaft voor het nieuwe kerkgebouw De Oosterpoort.

Het presentatieconcert, wat via de livestream van Hervormd Woudenberg te volgen was, werd gehouden in de Protestantse gemeente Open Hof in Soest, het kerkgebouw waar het orgel nu nog staat. Na de opening werd het orgel bespeeld door Tjalling Roosjen, al 42 jaar tot aan zijn pensioen in 2016, de cantor organist van de Open Hof in Soest. Tjalling Roosjen gaf aan blij te zijn dat het orgel, wat hij liefkozend ‘Anna’ noemde, naar de 2e vrouw van Bach, weer een plaats gaat krijgen in een kerk.

Het orgel kan veel verschillende stemmen maken, veel registers zijn gedeeld. Je kunt daardoor de hoge tonen laten klinken zonder dat de bastonen meedoen, waardoor de melodie luider klinkt. Wat is nu mooier dan de lofzang gaande te houden met dit orgel. Daarom is Tjalling Roosjen ongelooflijk blij dat het orgel zo’n prachtige bestemming krijgt. Het orgel kan niet beter terecht komen dan in de nieuw te bouwen kerk.

Ook de Woudenbergse organisten Arjan Veen, Bernhard Slijkhuis, Diederik Bos en Steven Luitjes hebben bijgedragen aan het concert door allemaal het orgel te bespelen, met muziek van o.a. J.S. Bach, J.P. Sweelinck, J. Rutter, enz. Steven Luitjes vertelde dat het een orgel is met een heldere klank. In het volle werk krachtig genoeg om gemeentezang te begeleiden. Het biedt veel mogelijkheden om creatief te registreren. Er is veel klankkleur mogelijk.

De zanggroep Organum Vocalis, bestaande uit 5 zangers, heeft mooie muziekstukken laten horen, onder begeleiding van verschillende organisten.

Tijdens dit presentatieconcert werd de mogelijkheid geboden om financieel bij te dragen.

Er zijn 791 orgelpijpen beschikbaar die voor een bedrag van € 25,00 gesponsord kunnen worden, 25 orgelpijpen voor € 50,00 en 29 orgelpijpen voor € 100,00.

Zo kunnen veel mensen een stukje bijdragen om de aanschaf van het orgel financieel te steunen.

Meer informatie hierover staat op de website van Hervormd Woudenberg.

Er is een cd gemaakt met een klankportret van het Knipscheer-orgel van de Dorpskerk in Woudenberg. Deze cd kan via de website van Hervormd Woudenberg besteld worden.

De opbrengst hiervan is ook voor het Nijsse orgel.

Afbeelding
Afbeelding