“Wanneer de situatie nog zo vreselijk is, dit gaat over”

Woudenberg - Op donderdagavond 8 april was Marlies Dellevoet, werkzaam als onder andere autismedeskundige bij MEE in Woudenberg, een van de deelnemers van het webinar van Judith Visser. Zij vertelt: “Bij de start van het webinar, georganiseerd door Marjon de Kruyf van de bibliotheek Scherpenzeel en lid van de werkgroep autisme van Scherpenzeel en Woudenberg, blijkt al snel dat er zeer veel geïnteresseerde deelnemers zijn. Judith Visser is niet alleen een goede schrijver, maar ook een zeer enthousiaste verteller. Hoe kan het ook anders, het is haar eigen verhaal dat ze deelt in dit webinar. En gezien de reacties die gedurende haar verhaal op de chat binnenkomen, is het ook een heel herkenbaar verhaal voor een deel van de aanwezigen.

Judith heeft autisme en vanuit deze ervaring schreef ze twee speciale boeken; Zondagskind en vrij recent het boek Zondagsleven. Zoals ze zelf zegt, gaat het boek Zondagskind over de eerste 20 jaar van haar leven en Zondagsleven over de jaren daarna tot nu toe. Als klein meisje was het leven het meest simpel en veilig en voelde ze zich gelukkig bij haar ouders en hond, totdat ze naar school moest op 4-jarige leeftijd. Ze beschrijft hoe ze de eerste dag al van school is weggelopen, volledig overprikkeld door alle geluiden en onverwachte gebeurtenissen waardoor ze op zoek ging naar een veilige plek: thuis. Toen ze merkte dat dat voor de langere termijn geen optie was en er een bepaalde regelmaat ontstond op school, vond ze een manier om zich daarin te voegen. De overgang later naar de middelbare school was echter vele malen groter. ‘Niks was meer hetzelfde’, vertelt ze. ‘Steeds een andere plek, andere docent, andere boeken, veel herrie, nergens rust’. Haar zoektocht naar een rustige veilige plek vond ze in lege kelder van een flatgebouw aan de overkant van school, hier bracht ze haar pauzes door. Later begon ze te spijbelen van school en vond ze haar plek in de bibliotheek waar ze haar eigen lessen leerde in alle boeken. Het voortdurend zoeken naar een veilige rustige plek hoor je door haar hele verhaal heen. Ze vertelt bijvoorbeeld dat ze het webinar heeft opgenomen vanuit haar nieuwe tuinhuis wat haar man speciaal voor haar heeft gebouwd, zodat ze haar eigen veilige en rustige plek heeft om te werken.

Haar autisme diagnose is pas een paar jaar geleden gesteld. Aanleiding daarvoor was dat Judith bezig was met rijlessen en hoeveel inspanning ze ook leverde, het lukte maar niet om haar rijbewijs te halen. Op advies van haar rijsinstructeur is ze toen gestart met onderzoeken waarna de diagnose autisme gesteld is. En die diagnose verklaarde veel van de dingen waar ze tegen aan gelopen was. Het mooie in haar verhaal is de hoop die ze uitspreekt. ‘Wanneer de situatie nog zo vreselijk is', zo beschrijft ze, ‘bijvoorbeeld een nare werkverhouding, dit gaat OVER. Hou je daar aan vast en dan kom je er door heen. Ik dacht: Op een dag ben ik gewoon schrijver, hoef ik geen andere baan meer, heb ik die leuke man en woon ik met mijn honden aan zee. En zie daar ben ik uiteindelijk ook gekomen.'”
Vragen of op zoek naar hulp? Dan kun je contact opnemen met Marlies Dellevoet via woudenberg@mee-ugv.nl of 06 14580103.