de broers Goemaat; Niek en Bram
de broers Goemaat; Niek en Bram

Plezier hebben is de belangrijkste drijfveer

WOUDENBERG Ze zijn pas 7 en 9 jaar oud, Bram en Niek Goemaat, maar helemaal idolaat van motorcrossen. Er gaat dan ook geen week voorbij dat ze niet op de motor zitten. Samen met vader Marcel Goemaat zijn ze praktisch elke zaterdag te vinden op het terrein van MSV SALZ op de Leusderhei.

Nu ruim 4 jaar geleden, komt Niek als eerste in aanraking met de motorsport. En hij heeft er niet alleen plezier in, ook blijkt hij te beschikken over enig talent. Dit is de start van een avontuur dat tot de dag van vandaag nog steeds voortduurt. Voor ouders niet gelijk een makkelijke keuze om je zoon te laten motorcrossen. De kosten die erbij komen kijken alvorens je je eerste rondje rijdt, zijn niet voor iedereen weggelegd. En als je dan beschikt over een motor, kleding en een helm, volgen de vele uren die doorgebracht worden op het crossterrein.

Vader Marcel

De keuze van de broers komt niet helemaal uit het niets; vader Marcel blijkt een verleden te hebben in zowel de auto- als motorcross. Dat de sport niet helemaal zonder gevaren is, blijkt wel uit het feit dat Marcel vroeger nog wel eens een sleutelbeen heeft gebroken. En uiteindelijk een advies kreeg om ermee te stoppen. Dat zijn zoons deze keuze hebben gemaakt is voor hem de mogelijkheid om toch bij de sport betrokken te zijn.

Monteur

Onderhoud aan je motor is van cruciaal belang. Wanneer Niek en Bram op zaterdag aan het crossen zijn geweest, moet er op zondag schoongemaakt worden. En op de vraag wat het minst leuke is aan deze sport, antwoorden beide heren in koor: schoonmaken! Naast het goed zorgen voor je materiaal, gaat er ook wel eens wat kapot. En dan is een monteur onmisbaar. Ook hier komt vader Marcel om de hoek kijken. Sinds 2012 is hij eigenaar van Vakgarage Isselt in Amersfoort en zit het sleutelen in zijn dna. En zo brengt hij niet alleen veel uren op de baan door, ook in de schuur thuis is hij menig uurtje te vinden.

In de voetsporen

Als Niek inmiddels 3 jaar rijdt, volgt broer Bram zijn voorbeeld. Na eerst het crossterrein vooral gezien te hebben als een grote zandbak met mogelijkheden, stapt Bram ruim een jaar geleden ook op zijn eerste motor. En waar broer Niek vooral behouden en technisch goed is, is Bram duidelijk de waaghals van de familie. Het mooiste vindt hij dan ook om met de motor de hindernissen zo te nemen, dat de motor volledig los komt van de grond. Toen de keuze kwam met welk nummer hij wilde gaan rijden, volgde hij hierin ook "grote" broer Niek. Die rijdt met nummer 12, waarop Bram besliste 1 van de 2 cijfers te pakken van zijn broer. Aangezien het een ongeschreven regel is niet met nummer 1 te gaan rijden zonder daar recht op te hebben, was het in de ogen van Bram logisch dat hij met nummer 2 ging rijden. En zo geschiedde.

Sponsoren

Het beoefenen van de motorsport is bijna onmogelijk zonder sponsoren. Daarvoor zijn de kosten domweg te hoog. Gelukkig treedt Vakgarage Isselt op als hoofdsponsor, bijgestaan door een aantal anderen. Alleen de allerbesten krijgen de mogelijkheid om een contract af te sluiten en zo de kosten qua geld te kunnen beperken.

Plezier

Vanaf het begin staat plezier hebben hoog in het vaandel bij de familie Goemaat. En daarbij draait zeker niet alles alleen om de motorsport. Zo heeft Niek nog een hobby welke hij graag doet: steppen. Bram zit ook nog op turnen en wil binnenkort gaan free runnen. Beide broers hebben niet alleen vriendjes in en om de crossbaan, waardoor de balans gevonden is. Maar als de heren dan op de baan rijden, spat het fanatisme eraf en is er een absolute drive om te willen winnen.

MSV SALZ

De broers crossen op de banen van Motorsport vereniging SALZ. Een vereniging die in 1982 voortkwam uit een samenwerking van verenigingen in Soest, Amersfoort, Leusden en Zeist. Destijds is er bewust gekozen voor de locatie op de Leusderhei.

Hierdoor is de overlast voor de directe omgeving beperkt. Wie denkt dan onbeperkt geluid te mogen maken, heeft het mis. De vereniging heeft bepaald dat je maximaal 94 decibel mag produceren om zo ook aan het milieu te denken.

Moeder Manon

Moeder Manon mag zeker niet ontbreken in dit verhaal. De hobby van beide zoons vraagt ook van haar wekelijks extra werk. Naast het wassen van de kleren, zorgt zij ook voor de catering. Wanneer haar zoons wedstrijden rijden is zij ook te vinden op de baan. Waar Niek en Bram zich schijnbaar geen zorgen maken voorafgaand aan een wedstrijd, is het voor Manon toch iedere keer weer spannend. De broers vertellen over een wedstrijd waarbij Bram gelanceerd werd en in de hekken terecht kwam. Waar hij gelukkig zonder kleerscheuren vanaf kwam. Een voorval waar Manon maar liever niet meer aan terug denkt.

De toekomst

Hoe de toekomst eruit gaat zien, is afwachten. Voorlopig hebben de heren Niek en Bram veel plezier in het motorcrossen. En gezien hun leeftijd, is er nog tijd genoeg om te zien waar dit toe leidt. Het wekelijks trainen heeft nu al menig beker opgeleverd in huize Goemaat. En dan kan het zomaar zijn dat we nog veel van deze heren gaan horen...

Niek in actie
Bram in actie