Industrieterrein Klein Landaas
Industrieterrein Klein Landaas / foto: redactie

'Dit kunt u ons niet aandoen'

WOUDENBERG – De ontwikkeling van de mogelijke nieuwe wijk Woudenberg-ZuidOost en de aanvraag van een krediet van 115.000 euro zorgde voor een heftige discussie in de commissievergadering van de gemeenteraad.

De bewoners van de Stationsweg-Oost maken zich zorgen. Ze voelen zich door het college in de steek gelaten. De klankbordgroep Stationsweg-Oost is teleurgesteld over het plan van het college van burgemeester en wethouders voor Woudenberg-Zuidoost. Daar verrijst misschien een wijk met 1000 woningen en bedrijven.

Het college wil een bedrag van 115.000 euro besteden aan een onderzoek. Een ingehuurde deskundige staat voor € 62.000 in de begroting.

De mogelijke komst van de woonwijk betekent weer veel extra verkeer op de overvolle en gevaarlijke weg, de provinciale N224. Jolanda van der Laan sprak tijdens de commissievergadering haar teleurstelling uit. Ze vond het slecht dat het college niet een nieuwe rondweg als keiharde randvoorwaarde voor de aanleg van de wijk stelt. ‘Er moet een structurele oplossing komen. Met een stoplichtje hier en een rotondetje daar, lossen we de problemen niet op. U maakt geen vuist voor de bewoners. Dat vind ik ronduit slecht. Wij zijn het afvoerputje van het verkeer. Dit probleem speelt al lang. Er gebeurt niets structureels. Dit kunt u ons niet aandoen,' aldus Van der Laan.

Elli van Oosterom, fractievoorzitter van de ChristenUnie, beantwoordde deze kritiek met de vraag of Van der Laan nog wel vertrouwen had. Daar kwam een ontwijkend antwoord op. Jan Bessembinders, gemeenteraadslid van het CDA, was zijn vertrouwen kwijt. Hij noemde de lobby bij de provincie voor een veilige Stationsweg-Oost ‘mislukt'. Hij deelde de mening van Jolanda van der Laan dat de nieuwe rondweg een keihard voorwaarde moet zijn. Hij begreep de houding van het college en de meerderheid van de gemeenteraad niet. Wethouder Anita Vlam erkende dat de weg druk is en dat er een oplossing moet komen. ‘Misschien is een andere oplossing dan een rondweg wel beter,' zei ze.

Vervolg op pagina 3

Desgevraagd had ze nu geen idee wat die betere oplossing zou kunnen zijn. Zolang e reen andere nu nog onbekende oplossing mogelijk kan zijn, wil ze niet alles op de rondweg te zetten. Ze vond de lobby niet mislukt, ‘want de provincie geeft in de beantwoording van vragen toe dat de weg druk is'.

Jan Mulder, gemeenteraadslid voor de SGP, vond dat de gemeente en de provincie zwart-op-wit op papier moeten zetten dat er een oplossing, bij voorkeur een rondwegaangelegd moet worden, als de nieuwe wijk wordt ontwikkeld. ‘Dan is dat punt duidelijk, ook voor onze opvolgers.’ Hij was ook bang dat er anders een slechte oplossing uit de bus zou kunnen komen. Vlam vond dat niet nodig omdat de provincie een onderzoek doet naar de N224 en in een antwoord heeft toegegeven dat het druk is. Bessembinders deelde dat vertrouwen bepaald niet. ‘De provincie is geen voorstander van meer asfalt. De gedeputeerde raadde de bewoners tijdens een gesprek aan de fiets te nemen. Ze denkt helemaal niet aan een rondweg, die wel nodig is.’ De N224 is nu al erg druk. Straks komt het verkeer van de nieuwe wijk Hoevelaar ook nog over de weg. Scherpenzeel ontwikkelt het bedrijventerrein Het Zwarte Land 2. Bovendien moeten vrachtwagens over enkele jaren tol betalen. De N224is daarvan vrijgesteld. Dus kan er dan ook nog meer verkeer verwacht worden.

Het college wil dus geld voor een strategische verkeerskundige, ‘die zorgt dat de wethouder en de ambtenaren op de juiste momenten over de juiste kennis beschikken en de juiste opmerkingen kunnen plaatsen’. Ambtenaar Karen Kuperus benadrukte dat het belangrijk is dat de gemeenteraad, het college en de ambtenaren een gezamenlijk standpunt naar buiten brengen, zo gauw ze mensen van de provincie spreken. Op deze manier kan de wijken de rondweg slagen. Wethouder Vlam kon niet garanderen dat deze aanpak succes zal opleveren. ‘Als we dit niet doen, zijn we zeker kansloos.’ De provincie heeft haar visie op ontwikkelingen in Utrecht op papier gezet, de zogeheten Povi. Woudenberg Zuid-Oost scoort laag op die lijsten en maakt dus weinig kans. Er is daar geen station en er komt er ook geen. Dat is wel een voorwaarde,’ aldus Vlam. Maar er kunnen wel veel huizen gebouwd worden. Woudenberg heeft snel 8 tot 10 hectare grond voor bedrijvennodig. We willen geen beheergemeente zijn, verklaarde Jan Mulder van de SGP. We willen plannen ontwikkelen. We hebben grond nodig. De provincie wil voorlopig geen nieuwe bedrijventerreinen ontwikkelen en vindt dat er naar kansen op bestaande bedrijventerreinen gekeken moet worden. Wethouder Vlam was bekend met die opvatting. Zij dacht dat Woudenberg de kans krijgt om op nieuwe plekken bedrijven te vestigen. We hebben alle kansen op bestaande terreinen zoals Klein Landaas en de Parallelweg al gebruikt. We moeten nieuwe plekken ontwikkelen. Jan Mulder stelde voor in Hoevelaar fase 3 ook ruimte voorbedrijven te maken, als de provincie niet de kans geeft nieuweterreinen te ontwikkelen. Het lijkt er op dat een meerderheid van de gemeenteraad later deze maand in zal stemmen met het gevraagde bedrag. Hoewel bijvoorbeeld het CDA en PvdA/GroenLinks het onderzoek wel kostbaar vonden, zeker omdat de gemeente onder provinciaal toezicht staat en zwaar moet bezuinigen.