Verkiezingen

Wanneer je in het stemhokje staat om te stemmen, dan zijn er 2 mogelijkheden. Je kent de partij goed genoeg om een voorkeursstem uit te brengen of je stemt gewoon op de partij van je keuze en kleurt dus het bovenste vakje bij nummer 1.

Wat me nu de afgelopen week weer opviel tijdens de armzalige debatten in de 2e Kamer en in de praatprogramma’s is, dat weliswaar Pieter Omtzigt voor 5 zetels voorkeurstemmen had binnen gehaald, maar Wopke Hoekstra veel meer als nr.1. En dat half Nederland Mark Rutte wil, want die heeft, meen ik, 2 miljoen voorkeursstemmen gekregen. Wat mij opvalt dat niemand deze redenering tegenspreekt.

Voor een volgende verkiezing zou het beter zijn dat, als je geen voorkeur hebt, je niet op de nr.1 hoeft te stemmen maar een vakje boven nr. 1 kunt inkleuren als partijkeuze.

Dit voorstel zullen de partijbesturen nooit willen overnemen, want dan zou duidelijk worden of de kiezers het wel met de persoon op nr.1 eens zijn. Want stel dat nr.1 minder voorkeursstemmen krijgt dan een ander met veel voorkeursstemmen dan zou een herschikking van de volgorde misschien plaats moeten vinden, hetgeen door de kiezers wellicht gewenst is, maar niet door het partijbestuur. Dus de schijn argumentatie dat de lijsttrekker altijd de meeste voorkeursstemmen heeft zal wel blijven bestaan.

R.A.F.Vunderink.