Activiteiten voor kinderen en jongeren met autisme

Woudenberg - Traditiegetrouw staat de maand april in Woudenberg en Scherpenzeel in het teken van autisme. De werkgroep autisme heeft weer een mooi programma gemaakt. Een aantal activiteiten zal in de meivakantie plaatsvinden“Door corona was het extra uitdagend om een mooi programma samen te stellen. We zijn trots dat het gelukt is”, stelt Veronique van Oevelen van het CJG Scherpenzeel. Samen met verschillende organisaties in Scherpenzeel en Woudenberg is er een afwisselend programma voor kinderen en jongeren met autisme en hun ouders.

Elk jaar is er ook een lezing voor ouders in de maand van autisme. Dit jaar is er op donderdag 8 april van 20:00 tot 21:00 uur een webinar. Autisme uit zich bij meisjes anders dan bij jongens. Iemand die daarover mee kan praten is Judith Visser. Ze schreef een aantal boeken over dit onderwerp. Haar twee meest recente romans Zondagskind en Zondagsleven zijn gebaseerd op (haar eigen) leven met autisme. Tijdens de webinar zal Judith ingaan op haar meest recente romans. Ook het opgroeien als kind met autisme en de volwassen periode zullen aan de orde komen. Na afloop van de lezing kunnen er vragen worden gesteld via de chatfunctie.
Andere activiteiten zijn de film Mind My Mind die online gekeken kan worden. In het artikel elders op deze pagina leest u meer daarover. Op woensdag 28 april is er een online bakevenement van 13.00 tot 16.00 uur. Na aanmelding krijg je de ingrediënten en een link voor het maken van een marmercake.

Sport en bewegen zou voor iedereen mogelijk moeten zijn. In samenwerking met Active Fit & More is er voor kinderen met autisme of aanverwante stoornissen op 7 en 21 april van 15.30 tot 16.30 uur een specifieke training. Lessen waarin duidelijkheid en structuur het uitgangspunt vormen en het sport- en spelplezier het belangrijkste doel is. Wil je meedoen? Meld je dan aan bij h.vanamersfoort@scherpenzeel.nl

Daarnaast is er in de meivakantie door buurtsportcoaches een sportief programma voor jongeren van 12 tot en met 18 jaar opgesteld. Maarten Wolfswinkel, buurtsportcoach in Woudenberg, legt uit: “Als jij jezelf opgeeft voor deze sportieve activiteit, dan ga je anderhalf uur sporten in de gymzaal van de Camp. We gaan met elkaar verschillende spellen doen in de zaal. We spelen ieder spel in een andere groepssamenstelling; ook ga je in tweetallen aan de slag. Door het sporten met elkaar leer je ook andere jongeren kennen. Samenwerken is een belangrijk onderdeel. We gaan er een sportief en gezellige ochtend van maken. We hopen dat je na deze anderhalf uur een superleuk sportmoment hebt gehad en jongeren hebt ontmoet die je eerst niet kende.”

Op 6 mei is het tijd voor proefjes. Bij Mad Science zijn kinderen vanaf groep 5 tot en met de brugklas welkom. Er zijn twee sessies beschikbaar. Bij Mad Science werken de kinderen in een laboratorium waar ze allerlei chemische proefjes uitvoeren. Er is professionele begeleiding aanwezig en er wordt zo prikkelarm mogelijk gewerkt.
Meer informatie en aanmelden: cjg.scherpenzeel.nl of dekleineschans.nl