Lichte daling van het aantal besmettingen
Lichte daling van het aantal besmettingen Pixabay

Objectieve informatie over vaccin

WOUDENBERG – De verloskundigen van de Kleine Schans geven volgens Moniek van de Graaf, fractievoorzitter van de PvdA/GroenLinks, onvoldoende of geen informatie over bepaalde testen of vaccins. Wethouder Marleen Treep zal de verloskundigen aanspreken.

Zwangere vrouwen belden Van de Graaf op en vertelden haar dat de verloskundigen van De Kleine Schans geen informatie geven over de 22 wekenprik, die moeder en kind onder meer beschermd tegen kinkhoest, en de NIPT test.

De NIPT test kan gebruikt worden om het geslacht van het kind vast te stellen, maar ook kan bekeken worden of alles goed met het kind is.

Sommige aanstaande ouders vroegen naar deze opties en kregen dan naar hun zeggen een ontwijkend antwoord. De GGD Leusden verklaarde dat dit soort informatie in Woudenberg wel vaker niet gegeven wordt.

Ook zijn er klachten dat de verpleegkundigen geen mondkapjes dragen. Pas als er om gevraagd wordt, zouden ze die opzetten.

Van de Graaf wilde tijdens de gemeenteraad weten wat het college kon doen om deze situatie te verbeteren. Treep antwoordde dat ieder kind recht heeft op een gezonde start. Daarom moeten de ouders objectieve informatie krijgen over de test en het vaccin. ‘De eigen mening van de verloskundigen doet niet ter zake.’

Treep vertelde dat de gemeente niet kan handhaven als de verloskundigen geen mondkapje dragen. ‘Ga in gesprek,’ luidde haar advies. ‘Vraag hen een mondkapje te dragen.’

‘Licht de GGD en de gemeente in als er geen informatie gegeven wordt, die volgens het RIVM wel gegeven moet worden.’


Onderzoek naar Stationsweg-Oost

WOUDENBERG – De provincie Utrecht gaat onderzoek doen naar de verkeersveiligheid op de Stationsweg-Oost. De reden zijn de aanhoudende klachten van de bewoners over gevaar en overlast .

Jan Bessembinders, gemeenteraads
lid van het CDA, wilde tijdens de raad van wethouder Anita Vlam weten of het onderzoeksgebied uitgebreid kan worden. De geluidswal langs de weg zou niet goed werken. Spelende kinderen klimmen over de geluidswal en lopen dan langs de Stationsweg.


Vlam was niet erg hoopvol over een uitbreiding van het onderzoek. ‘De provincie doet een onderzoek naar de veiligheid op een provinciale weg. Ze hebben al een aanbesteding lopen en een zoekgebied uitgezocht. We zullen het proces volgen,' aldus Vlam.