Pollepel doorgeef recept

De recepten graag doorgeven op het mailadres Pollepel.recept@gmail.nl en wij zorgen dat het recept in de krant komt.

Lasagne

In tegenstelling tot Jennifer ben ik, Esther van Zanten, niet zo’n zoetekauw. Mij maak je blijer met iets hartigs. Koken vind ik, als ik de tijd en inspiratie ervoor heb, erg leuk. Eten met anderen maakt het ook altijd een stuk gezelliger. Daarom heb ik gekozen voor een heerlijk lasagne recept. Ik geef de pollepel door aan Babet van Ravenhorst!

INGREDIËNTEN

Voor de bechamel saus:
750 ml melk, 1 laurierblaadje, 75 g ongezouten boter, 75 g bloem, nootmuskaat, zout en peper

Voor de gehakt-saus:
100 gr. pancetta, gehakt, 1 tl gemalen kaneel, 2 uien, fijn gesnipperd, 2 wortels, fijngesneden, kleine bos basilicum, blaadjes los van de steeltjes halen, 4 tenen knoflook, dun gesneden olijfolie, 500 g rundergehakt, 2 blikken gepelde à 400 g, scheut water

verder nog:

verse lasagnevellen (ik had een schaal van ongeveer 30x30x10 en had genoeg aan een pak verse lasagnevellen van AH), stukje parmezaanse kaas (en een rasp), 250gr. halve cherrytomaatje, 1 bol mozzarella

Aan de slag: Bechamelsaus:

Verwarm de melk met het laurierblad in een kleine pan op matig vuur (de melk mag niet koken!). Smelt ondertussen in een andere pan de boter en roer de bloem erdoor. Klop dan langzaam de hete melk (haal laurierblaadje er uit) in scheutjes erdoor tot het mengsel glad is. Breng op smaak met wat zout en peper. Blijf 5-10 minuten roeren op laag vuur, tot de saus dik is. Maak hem af met geraspte nootmuskaat.

Gehaktsaus

Plaats een grote pan op matig vuur en bak de pancetta samen met een scheutje olijfolie en de kaneel goudbruin. Voeg ui en wortel toe. Hak de basilicumstelen (dus zonder de blaadjes) en voeg ze toe met de knoflook. Laat bakken tot de groenten zacht zijn. Draai het vuur hoger en voeg het gehakt toe. Bak het in 10 minuten rul en bruin. Voeg de tomaten uit blik, een scheut water en de helft van de basilicumblaadjes toe en breng aan de kook. Leg het deksel op de pan en laat de saus ca 45 minuten sudderen tot hij dik is (is ie te dik, voeg dan weer scheutje water toe). Verwarm de oven voor op 180 °C. Wrijf een oven schaal in met olie. Leg wat lasagnebladen op de bodem (soms even passen en meten). Voeg een laag vleessaus, wat bechamelsaus en wat geraspte parmezaan toe. Maak zo meer lagen en eindig met een laag lasagnebladen en dan een laag bechamelsaus. Verdeel de (cherry)tomaatjes, de overgebleven basilicumblaadjes en de mozzarella erover en bestrooi als laatste met geraspte parmezaan. Bak de lasagne ca 25 minuten (hou het ff in de gaten dat ie niet te bruin wordt, maar wel dat de mozzarella een mooie lichtbruine kleur geeft). Eet smakelijk!
(Deze lasagne is een dag later eigenlijk nog lekkerder!)