Ingezonden

De jeugd heeft de toekomst

De artikelen in het AD, de Woudenberger en op RTV Utrecht over het vertrek van onze burgemeester Cnossen ademden de sfeer van 'over de doden niets dan goeds'. Gelukkig leeft de burgemeester nog en vallen er best wat kritische noten te kraken. Ik richt mij op de meest recente openbare noot: de timing van haar vertrek.

Uit de beroemde serie hilarische Holland Casino reclames komt speltip 9: weet wanneer je moet stoppen. CDA ex-tweedekamerlid Kathleen Ferrier is de topscorer aller tijden in het klassement 'maximaal wachtgeld incasseren'. Met ruim 8 ton is zij nooit meer in te halen, mede omdat de regels zijn veranderd.

Burgemeester Cnossen doet een dappere poging en met grofweg 220 duizend euro gegarandeerd wachtgeld komt ze weliswaar niet in de buurt van de top 10 maar dat zal haar ongetwijfeld een zorg zijn; ze heeft drie en een kwart jaar een boterzachte sollicitatieplicht tot haar AOW begint en volop tijd voor de kleinkinderen.

En net op tijd weg vóór de gemeenteraadsvergaderingen waarin de uiterst pijnlijke beslissingen over de bezuinigingen genomen moeten worden. Geen gemeenteraadsverkiezingen hoeven organiseren. Geen moeizame coalitievorming in goede banen proberen te leiden in 2022. Burgemeester Cnossen stopt met een timing waar Kathleen trots op kan zijn.

Die 220 duizend euro wachtgeld drukt onze toch al belabberde begroting verder in de min. Een nieuwe waarnemend burgemeester is niet goedkoop. Het zou logisch zijn om een ervaren puinruimer te zoeken die bereid is om deze uiterst ondankbare klus met hoog afbreukrisico aan te nemen. De berg ellende is nu al niet te overzien. De burgemeester weet als geen ander (behalve de gemeentesecretaris die ook hals over kop vertrekt, zij het zonder wachtgeld; ziet u het patroon?) wat voor lijken nog meer in de kast van het gemeentehuis liggen te wachten. Heeft u trouwens uw WOZ-aanslag al gehad?

Wat mij betreft zien we af van een interimmer en promoveren we de kinderburgemeester. Die is prima ingewerkt, onbevangen en woont al in Woudenberg dus geen verhuiskosten. Ze heeft recente ervaring met modern rekenonderwijs. Een salaris van rond het minimumjeugdloon drukt niet al te veel op de begroting. En het allerbelangrijkste: ze heeft - in tegenstelling tot de zoveelste passant - een direct en langdurig persoonlijk belang bij een goede toekomst van ons dorp. Ik stem voor!

Albert Henzen, Woudenberg