Afbeelding
Erwin Spies

In de H. Catharinakerk in Woudenberg op de Willem de Zwijgerlaan kerken katholieken uit Woudenberg en uit Scherpenzeel-Renswoude; de mensen van Antonius Abt aldaar besloten zich in 2009 bij de Catharina aan te sluiten en zijn met open armen ontvangen.

Parochie Sint Maarten, waar de Catharina bij hoort, is groot en beslaat ook de Utrechtse Heuvelrug en Zeist. Het is jammer dat je als pastor dan niet in Woudenberg woont en het dagelijks leven dus niet met elkaar deelt. De katholieke gemeenschap in Woudenberg functioneert heel zelfstandig, je wordt er als pastor bij geroepen als er iets aan de hand is, als er zieken en stervenden zijn, als er feest is, je komt voor de viering en voor de bijbelgroep.

Zo’n scala aan kerken geeft je wèl een scherpe blik op wat nou eigen is hier aan Woudenberg. Ik kom hier zo graag! De Catharina is een hartelijke, warme, betrokken gemeenschap. Mensen maken echt werk van hun geloof, niet alleen met vieringen, maar ook bv momenteel op weg naar Pasen, met de Vastenactie, voor beroepsonderwijs in ontwikkelingslanden.

Door corona zijn we sinds december al niet meer echt samengekomen, maar viooltjes, appels, potjes jam en bitterballen werden digitaal besteld en thuis afgeleverd. De Catharinakerk brengt jaarlijks met grote inzet van iedereen een aanzienlijk bedrag bij elkaar voor dit soort projecten. Ook is ze ‘Groene Kerk’, zet zich in voor behoud van de schepping.

Bijzonder vind ik de samenwerking met de Voorhof (PKN). Tussen de lockdowns door hebben we nog een ‘Hagepreek’ georganiseerd, geheel in stijl, waarbij dominee Pieter Koekkoek mij (in de gedaante van zuster Catharina) vertelde, dat juist katholieken hier in Woudenberg en omgeving hagepreken hebben gehouden. Zangers en musici van de Catharina hebben bij toerbeurt meegedaan aan de vieringen van de Voorhof, die gestreamd worden.

Omdat wij de benodigde apparatuur niet hebben, bood de Voorhof aan op zaterdagavond katholieke gebedsvieringen te mogen streamen vanuit hun kerk. Zo hartverwarmend. Samen bereiden we ons voor op de Goede/Stille Week. Elke avond is er dan een viering, online.