Afbeelding
foto: Pixabay

Het eerste Speenkruid

Een vrolijk geel bloemetje, één van de eersten die boven de grond komen. Ze zijn er weer, als vanzelfsprekend, maar wonderlijk wat er tevoorschijn komt uit soms ruige bodem. Ze komen bovengronds om zich heerlijk te koesteren in de warmer wordende voorjaarszon. Elk jaar zie ik er weer naar uit, of het er al is: Speenkruid, trotserend de koude nachten in het vroege voorjaar. Het landschap vrolijkt er van op en zo vergeten de mensen de gure dagen van de winter, vooral als er verder nog maar weinig bloeit (in het wild).

Speenkruid vind je in de regel aan de slootkant. Aan de oever van die kleine slootjes, mooie watergangen langs weilanden, heel geschikt (waren) om over “slootje te springen”. Bescheiden stroompjes met heller water waarin je soms een stekelbaarsje voorbij ziet gaan. Heel wat van die sloten zijn in de loop der jaren verdwenen wat wel een beetje jammer is want je kon er eindeloos bij mijmeren. Al kijkend naar van alles wat in dat watertje bewoog of aan zo’n stil slootje heerlijk wegfantaseren. Goed om rust te krijgen in je bovenkamer wanneer je teveel in beslag bent genomen door de hectiek van de wereld om je heen. Van zulke sloten krijgt het landschap iets levendigs, te meer als er van die fraaie, soms kromme (knot) elzen aan de oever staan waar het Speenkruid welig tiert. Als je ergens Speenkruid ontwaart, weet dan….. het is Lente. (PdK)


Reactie op artikel 'Gemeente wint'

WOUDENBERG – LetOp Woudenberg bracht twee weken terug een artikel met de kop ‘Gemeente wint, maar geen varkens’. In het artikel wordt Jan Mouthaan geciteerd. Hij liet de redactie weten dat de kop niet klopt.

Hij stelt dat de provincie haar beleid uit mag voeren en dat de verandering van bestemmingsplan door de gemeente niet doorgaat. Dat is op zich juist. De redactie koos voor deze kop omdat de zaak bij de Raad van State ging over de motivatie van de provincie om het bestemmingsplan af te wijzen.

De gemeente stelde dat die motivatie niet klopte. De rechter bepaalde dat die motivatie inderdaad te mager was. Omdat dit mede de inzet van de rechtszaak was, werd voor deze kop gekozen. Mouthaan noemt het een Pyrrusoverwinning. Uit het artikel kan de indruk ontstaan dat Mouthaan als enige tegen de komst van de varkens in de omgeving gestreden heeft. Hij meldt dat een groep burgers en bedrijven hem geholpen heeft. Waarvan akte.