Steeds meer mensen trekken de wandelschoenen aan
Steeds meer mensen trekken de wandelschoenen aan LetOp Woudenberg

Populariteit Klompenpaden spectaculair gegroeid

Woudenberg - Klompen aan, rugzak op en gaan! In 2020 bezochten ruim anderhalf miljoen wandelaars een Klompenpad. Een jaar eerder was dat nog niet de helft. Wandelen is hot! De corona crisis draagt daar ongetwijfeld aan bij.

Door overheidsmaatregelen moeten veel sportclubs hun deuren geheel of gedeeltelijk sluiten. Om fit en gezond te blijven, te ontspannen en om van de natuur te genieten trekken veel mensen de wandelschoenen aan. Met name Klompenpaden zijn populair onder wandelaars. In onze provincie en in Gelderland zijn inmiddels 131 routes uitgezet met een totale afstand van bijna 2.000 kilometer.

Een kleine 30 paden zijn in ontwikkeling. 1.332 Vrijwilligers controleren de routes, plegen onderhoud en signaleren de knelpunten. Wie een route wil lopen kan deze vinden in de handige app. Hierop staan alle Klompenpaden. In 2020 werden er bijna 700.000 routes gedownload. Ruim drie keer zoveel als een jaar eerder. De website Klompenpaden.nl werd 1,1 miljoen keer bezocht, tegen 450.000 bezoekers in 2019. Ook werden er fors meer brochures verkocht; ruim 25.000. Een jaar eerder was dat de helft. Klompenpaden gaan zoveel mogelijk over onverharde paden, boerenland en historische tracé's en hebben een lengte van tussen de 3 en 15 km. Voor de geoefende wandelaar is er inmiddels

het Klompenpad XL. Voor kinderen zijn er KIDS Klompenpaden.

Vanuit Woudenberg kan het Schutpad (5 km), het Termatenpad (13,5 km), het Oudenhorsterpad (7,5 km) en het Dashorsterpad (12,5 km) worden gewandeld.