De Slappedel
De Slappedel / foto: redactie

Gemeente wint, maar geen varkens

WOUDENBERG – De Raad van State heeft vorige week bepaald dat er geen varkens gehouden mogen worden in de stal van een dubbele boerderij aan de Slappedel. De gemeente Woudenberg gaf in eerste instantie toestemming voor een bestemmingswijziging, maar werd terug gefloten door de provincie Utrecht. Er volgde een lange juridische procedure, maar dat leverde een gedeeltelijke overwinning voor de gemeente op.

Op 5 december 2016 kwam er een aanvraag bij de gemeente binnen voor een functieverandering voor de twee boerderijen aan de Slappedel. De boeren wilden minder koeien en meer biologische varkens gaan houden. De buurtbewoners en omliggende bedrijven waren niet blij met dit voornemen. ‘De lucht van varkens is een stuk minder aangenaam dan die van koeien,’ zegt Jan Mouthaan, die namens de omwonenden en de bedrijven bij de gemeente bezwaar maakte. ‘In 1999 heeft de gemeente toestemming aan het bedrijf gegeven. Daar had de gemeente beter over na moeten denken. Dit was niet de meest geschikte plek.’

Open stallen

De gemeente vond dat de boeren hun bedrijfsvoering mochten veranderen. De bedrijfsvoering bleef ‘grondgebonden’ en paste daarmee in het bestemmingsplan. Dat besluit werd genomen op 10 mei 2017.

Mouthaan sprak in juni van dat jaar in namens de omwonenden en aanliggende bedrijven. De buren maakten zich zorgen over de open stallen, die gebouwd zouden worden.

De varkens konden in en uitlopen. Volgens de omwonenden zouden ze ’s nachts buiten staan. De provincie Utrecht vond echter dat de gemeente met haar toestemming om de bestemming te veranderen tegen het provinciale beleid inging. Zij vond dat binnen het bestemmingsplan veel koeien maar geen varkens gehouden mochten worden.

Volgens Mouthaan had de provincie al tijdens vooroverleggen aangegeven dat ze geen toestemming voor deze bestemmingswijziging zou geven.

Lees verder op pagina 9.

Afbeelding