Afbeelding

Buurtbemiddeling








Woudenberg - Een burenruzie die onschuldig begint en uit de hand loopt, of een kleine ergernis die steeds hoger oploopt. “Voor niemand leuk”, weet Astrid Hofman – coördinator Buurtbemiddeling in Woudenberg. Vandaar ook dat zij met haar team bemiddelaars gratis bemiddelt voor bewoners.

In 2017 is de gemeente samen met woningcorporatie Omnia (destijds Vallei Wonen) gestart met Buurtbemiddeling. Er zijn goede ervaringen met Buurtbemiddeling. Buurtbemiddeling Woudenberg voldoet aan alle eisen zoals gesteld door het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid. De coördinator van Buurtbemiddeling is aangesloten bij de Coöperatie de Kleine Schans en sluit waar mogelijk aan bij werkateliers.

Neutraal

Astrid: “De speciaal opgeleide bemiddelaars (vrijwilligers) zijn neutraal, geven geen oordeel en hebben geheimhoudingsplicht. Ze stimuleren de buren om met elkaar te praten. De bemiddelaars begeleiden het gesprek maar reiken de oplossing niet aan. Dat doen de buren zelf.
Buurtbemiddeling helpt buurtgenoten afspraken maken die voor beide partijen aanvaardbaar zijn. Buurtbemiddeling is de methode om buren (weer) met elkaar in gesprek te laten komen en het onderlinge contact te herstellen om zo prettiger te kunnen samenleven in hun wijk of buurt.

Harriët (buurtbemiddelaar Woudenberg) vertelt: “Een conflict tussen buren loopt soms al jaren. Het begint met iets relatief kleins, bijvoorbeeld de rook van de bbq op een mooie zomeravond, het fietsje van de buurkinderen op de stoep voor het huis etc. Opstapeling van ergernissen kan maken dat de buren elkaar niet meer groeten tot pesterij en dreiging over en weer.
Het (vrijwillige) werk van buurtbemiddelaars is mooi en soms heftig om te doen. Als buurtbemiddelaars komen we bij buren thuis en krijgen we een inkijkje in het privéleven van de mensen. De openhartigheid van de buren ervaar ik als zeer bijzonder en het is erg fijn om iets voor de buren te kunnen betekenen. Buren die na bemiddeling elkaar weer groeten en misschien weer een praatje met elkaar maken, dat is waar ik het voor doe.”

Werkwijze

Het eerste telefoontje komt binnen bij de coördinator Buurtbemiddeling. Dat kan een telefoontje zijn van een buur, de woningcorporatie, de politie, Sociaal Team, gemeente of andere verwijzende instantie. De coördinator hoort aan wat er speelt en bepaalt of de aanvraag in aanmerking komt voor Buurtbemiddeling aan de hand van de aard en de geschiedenis van de situatie. Is de melding geschikt voor Buurtbemiddeling, dan wordt er een team van twee bemiddelaars gevraagd om een (telefonische) afspraak te maken met de ene buur.
Daar horen ze de ene kant van het verhaal. Daarna krijgt de andere buur de gelegenheid om ook diens kant van het verhaal te horen. Meestal willen ook die buren wel hun verhaal doen en ontstaat er een gesprek met bemiddelaars. Uiteraard komt het ook voor dat de tweede partij niet mee wil werken. In dat geval krijgt de buur een folder met informatie over Buurtbemiddeling voor het geval hij/zij zich later bedenkt.

Het merendeel van de bemiddelingsgesprekken eindigt positief met wederzijds begrip. De kracht van de getrainde bemiddelaars is dat ze de mensen zelf een oplossing laten aandragen. Ze zijn er slechts om het gesprek in goede banen te leiden.

Kijk voor meer informatie en tips op www.problemenmetjeburen.nl Daar staan tips hoe je een goede relatie met je buren kunt aangaan als je bijvoorbeeld net verhuisd bent of nieuwe buren hebt gekregen. Hoe houd je die relatie goed, hoe kun je ontstane overlast bespreekbaar maken en escalatie in ruzie voorkomen. Ook worden verschillende vormen van geluidoverlast genoemd, met daarbij handvatten hoe je daarmee om kunt gaan. Kom je er ondanks de suggesties niet uit met de buren en wil je hulp? Of overleg met een medewerker? Klik op de button Advies bij burenoverlast, toets je postcode in en er wordt voor jou naar ondersteuning in Woudenberg gezocht.