De pyramide van Austerlitz combineert het landschappelijke element met educatie en entertainment
De pyramide van Austerlitz combineert het landschappelijke element met educatie en entertainment / foto: RBT Heuvelrug en Vallei

Regionaal Bureau voor Toerisme gaat niet voor massa, maar voor kwaliteit

Recent verlengde de gemeente Woudenberg de samenwerking met het Regionaal Bureau voor Toerisme (RBT) Heuvelrug en Vallei. Het RBT verzorgt de toeristisch-recreatieve marketing voor negen gemeentes. Hiermee wordt de regio economisch en sociaal verder versterkt.

WOUDENBERG - Binnen de regio zijn ook Baarn, Soest, Zeist, Utrechtse Heuvelrug, Rhenen, Veenendaal, Renswoude en Scherpenzeel aangesloten bij het RBT. Ook de gemeentes De Bilt en Leusden liggen in het gebied. Met Leusden is het RBT in gesprek om ook te komen tot een samenwerking. Naast de gemeentes werkt het RBT samen met ruim 600 ondernemers en toeristische aanbieders. Door gerichte campagnes zorgt het RBT ervoor dat de regio zich blijft ontwikkelen als kwaliteitsbestemming.

Waarde toerisme

Michiel van der Schaaf, directeur van het RBT : ‘De waarde van toerisme verandert. Natuurlijk blijven de ondernemers belangrijk, maar toerisme creëert ook werkgelegenheid. Het zorgt in de regio voor 10.000 en in Woudenberg voor 260 banen. Eén op de twaalf banen is afhankelijk van het toerisme en dit aandeel groeit. Van de verkopers in de ijssalon, tot de schoonmakers van vakantiehuisjes, van de bediening op de terrassen, tot de receptiemedewerkers op de vakantieparken. De totale omzet van toerisme in onze regio bedraagt 700 miljoen euro per jaar. Door corona staat de bedrijfstak onder druk, maar als we in deze coronatijd zoveel mogelijk ondernemers op de been kunnen houden zal na de crisis de branche weer opveren.

Voorzieningenniveau

Het voorzieningenniveau is hoger door toerisme. Er zijn meer evenementen, recreatieve voorzieningen, horeca, theaters. Veel winkels zouden niet kunnen bestaan zonder bezoekers. Toerisme is voor ons geen doel, maar een middel om de regio te versterken. Die regio kenmerkt zich door kleinschalig aanbod. We hebben geen Efteling. Wij hebben de Pyramide van Austerlitz. Het lunapark daar is bijna cult. De Pyramide van Austerlitz combineert het landschappelijke element met educatie en entertainment. Dat past bij de Heuvelrug en de Vallei; kleinschalig en authentiek.

Bos van de Randstad

De regio kenmerkt zich door kleinschalig aanbod.

Wij zijn het bos van de Randstad. Anders dan sommige andere nationale parken is Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug een open gebied. Dat maakt dat het ook een fragiel gebied is. Het is mooi dat de mensen komen, maar het gebied is kwetsbaar. We moeten daar goed voor zorgen. Dat doen we door verduurzaming en door spreiding van recreatiedruk. Als we de bezoekers willen houden, moet het gebied worden vergroot. We kijken bijvoorbeeld naar het ontwikkelen van de Grebbelinie als toeristisch product. Samen met o.a. de Pyramide van Austerlitz en het Nationaal Militair Museum in Soest vormt dit een bijzonder stukje militair erfgoed in onze regio.

Dagbezoek

We moeten het vooral hebben van dagbezoek, zo’n 19 miljoen dagtrips per jaar. Een groot deel van die mensen komt uit de streek. 75% van de bestedingen komt van inwoners uit de provincie Utrecht en uit de regio. We richten ons daarom vooral op de Nederlandse markt. We willen niet meer bezoekers, maar bezoekers die meer uitgeven. We gaan niet voor massa, maar voor kwaliteit. We hebben een groot aantal prachtige kastelen en buitenplaatsen die nationaal bekendheid genieten. Hiervoor werken we nauw samen met de NBTC, met Paleis Soestdijk en Kasteel De Haar. Maar ook over de provinciegrens met paleis Het Loo. Voor de Grebbeberg werken we samen met de Oude Hollandse Waterlinie en de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

Verblijfsbezoek

Voor verblijfsbezoek richten we ons op een wat breder publiek, die groep is aantrekkelijk omdat verblijfsbezoekers er veel op uit gaan en dus belangrijk zijn voor het dagaanbod in de regio. Bij de campagne hiervoor betrekken we de 45 vakantieparken in de regio en kijken we waar de interesse ligt. Duitsland en Vlaanderen zijn een interessante markt voor de vakantieparken. Dat betekent dat ze ook een Duitstalige website hebben. En daarom staan we in normale omstandigheden ook op beursen in Duitsland en op de fiets- en wandelbeurs in Gent.

Vuelta

Vorig jaar zou de Vuelta, de ronde van Spanje, starten in Utrecht. De tweede etappe zou door onze regio gaan. Dat was een unieke gelegenheid om de Utrechtse Heuvelrug en de Gelderse Vallei bij een groot publiek onder de aandacht te brengen. Om de regio als fietsgebied te versterken. We zagen het al voor ons: de Pyramide van Austerlitz vanuit de lucht bij miljoenen televisiekijkers in de huiskamer.

In 2019 zijn we begonnen met de voorbereidingen. We hebben 150 partijen bij elkaar gebracht. Van een atletiekvereniging die de dag na de Vuelta het parcours wilde schoonmaken tot de wethouders die op tandems met visueel beperkte wielerliefhebbers zouden meedoen aan een toertocht. Helaas ging de ronde vorig jaar niet door. We hopen dat de Vuelta in 2022 alsnog door onze provincie gaat.

Marketingbureau

Het RBT is een marketingbureau. Wij zijn goed in het leggen van verbindingen te leggen. Samen met ruim 600 regiopartners werken we iedere dag aan een duurzame, vitale en leefbare regio waar bewoners en bedrijven profijt van hebben.’

Op de Heuvelrug vind je de mooiste mountainbikeroutes