Gemeente Woudenberg
Gemeente Woudenberg Gemeente Woudenberg

Woudenberg bereidt zich voor op een duurzame toekomst

Klimaatverandering, duurzaamheid, CO2-uitstoot; zomaar een paar onderwerpen die dagelijks de revue passeren en nu helemaal door de lijsttrekkersdebatten voor de Tweede Kamerverkiezingen op 17 maart. Duurzaamheid staat hoog in het vaandel, ook bij de gemeente Woudenberg. De gemeente zet de komende jaren, samen met u als inwoners, de schouders eronder om wonen, werken en leven in Woudenberg te verduurzamen en onze bijdrage te leveren om klimaatverandering tegen te gaan. Dit vraagt om een andere manier van denken en kijken naar het inrichten van onze openbare ruimten.

Om maatregelen uit het Klimaatakkoord te realiseren werken 30 energieregio’s aan een Regionale Energie Strategie: de RES. Ook regio Amersfoort onderzoekt waar en hoe het best duurzame elektriciteit op land (wind en zon) opgewekt kan worden. Maar ook welke warmtebronnen te gebruiken zijn, zodat wijken en gebouwen straks van het aardgas af kunnen. Hoe gaan we dat doen? We willen in Woudenberg bijvoorbeeld de (bedrijfs)daken zoveel mogelijk voorzien van zonnepanelen. Ook wordt onderzocht of zonnepanelen boven parkeerterreinen mogelijk zijn of langs wegen zoals de A12. Windturbines zijn in onze regio, binnen het concept RES, ook mogelijk. Het inzetten van de RES zorgt voor draagvlak en acceptatie bij o.a. burgers, bedrijven, groene partijen. Het begint bij onszelf, maar uiteindelijk doen we het wel samen.

Ook u als inwoner kan een bijdrage leveren, wat ook al veel gebeurt. Neem het afval scheiden; iets wat Woudenbergers heel goed doen. Vorig jaar behaalden we de landelijke doelstelling al ruimschoots voor het einde van het jaar. Regelmatig worden er bijeenkomsten over energiezuinige maatregelen georganiseerd waar veel van u aan

deelnemen; het Energie café is er zo eentje. Ook doen we als gemeente mee met het project Heuvelrugtuinen van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug, NMU en IVN. Hiermee creëren we samen met u meer groen en biodiversiteit in en op de Heuvelrug. Deze tuinen bestaan voor minstens 60% uit groen en biedt beschutting aan vogels en insecten. En in de nieuwbouwwijk Hoevelaar wordt gestart met de mogelijkheid om gebruik te maken van deelauto’s. Volledig elektrische auto’s waarvan inwoners gebruik kunnen maken. Steeds meer mensen delen een auto, goed voor de portemonnee én het milieu.

Samen zijn we verantwoordelijk voor onze behoeften van nu en straks: minder weggooien, de leefomgeving aanpassen aan de natuur, nieuwe warmte- en energiebronnen aanboren. Alleen zo kunnen we er naartoe werken om in 2050 duurzaam en CO2-neutraal te zijn. Doet u mee!?