Jorieke Kroeze en Kyle leiden de kudde over de Griftdijk
Jorieke Kroeze en Kyle leiden de kudde over de Griftdijk LetOp

Utrechts heideschaap zorgt voor natuurlijk landschapsbeheer

Woudenberg - Een mooi beeld afgelopen donderdag op de Griftdijk. De schaapskudde van De Treeker Wissel is onderweg naar landgoed Geerestein. Jorieke Kroeze en hond Kyle leiden de kudde, stagiair Gabrielle zorgt er met hond Jaff voor dat de schapen bij elkaar blijven. Op landgoed Geerestein zullen de schapen de graslanden van de boeren begrazen.

De naam van de schaapskudde is afgeleid van het gelijknamige ecoduct, dat de natuurgebieden Den Treek en de Leusderheide met elkaar verbindt. In april 2014 is José Struik, directeur/eigenaar van De Treeker Wissel, begonnen met de kudde schapen.

José en Jorieke runnen de kudde van De Treeker Wissel in opdracht van natuurorganisaties, particuliere landgoederen en gemeentes. Grootste opdrachtgever is Landgoed Den Treek-Henschoten. De kudde bestaat momenteel uit 287 voornamelijk Utrechtse Heideschapen.

Het Utrechtse heideschaap kan goed omgaan met de sobere omstandigheden op de hei. José Struik begon enkele jaren geleden zelf met het fokken van het nieuwe ras. Ze kwam voor het kruisen van haar eigen Veluwse heideschapen uit bij het Franse Solognoteram, een zeer oud ras, afkomstig uit de Sologne, een streek in midden-Frankrijk. Het resultaat is het Utrechtse heideschaap met zijn kenmerkende bruine kop.

De schaapskudde draagt bij aan een rijker natuurlijk, cultuurhistorische en recreatief leven in de regio van de Utrechtse Heuvelrug. Door begrazing leveren de schapen een belangrijke bijdrage op ecologisch vlak. Het is een milieuvriendelijk alternatief voor beheersmaatregelen als maaien, plaggen en bemesten. Daarnaast komen schapen op plekken die voor mensen en machines minder toegankelijk zijn. Met hun begrazing stimuleren zij de gewenste vegetatie. Een rondtrekkende kudde neemt sporen, zaden en insecten mee in hun vacht. Op die manier bevorderen zij de biodiversiteit in diverse natuurgebieden.

Normaal worden er jaarlijks tussen de 300 en 400 lammetjes geboren. Een drukke tijd voor José en Jorieke, die in deze periode hulp krijgen van een grote groep enthousiaste stagiairs en vrijwilligers. Dit jaar worden er vanwege het ontbreken van stalruimte minder lammetjes geboren.

Door begrazing worden landschappen natuurlijk en milieuvriendelijk beheerd

Begin juni worden de schapen geschoren. Waar dit gebeurt is afhankelijk waar de kudde zich op dat moment bevindt en afhankelijk van het weer. De locatie wordt op De Treeker Wissel facebook pagina bekend gemaakt. Gewoonlijk is het scheren vrij toegankelijk voor bezoekers. Vanwege de coronamaatregelen is het twijfelachtig of dat dit jaar ook zo is.

Kenmerkend aan het Utrechtse heideschaap is de bruine kop