Het Zeeland
Het Zeeland / foto: Niels Wolterink

Er wordt te hard gereden in het Zeeland

WOUDENBERG – De gemeente verzamelt op dit moment gegevens over de verkeersbewegingen in het Zeeland. Als die afdoende geanalyseerd zijn, worden er indien noodzakelijk maatregelen genomen. Dat antwoordde wethouder Vlam op vragen van Karin Schipper, gemeenteraadslid voor GemeenteBelangen Woudenberg.

Rudi Veldhuizen, inwoner van het Zeeland, verzamelde in het laatste kwartaal van 2020 handtekeningen om aandacht te vragen voor het gevaarlijke verkeer in de wijk. Volgens hem wordt er te hard gereden. Enkele huisdieren werden doodgereden. Daarmee was de maat vol voor Veldhuizen. Hij begon zijn actie en overhandigde handtekeningen aan de wethouder.

Schipper vroeg de wethouder om concrete maatregelen. Ze verklaarde dat er in de wijk echt hard gereden wordt. ‘Mensen kunnen inderdaad te hard rijden,’ constateerde Vlam. ‘Maar inwoners kunnen ook het gevoel hebben dat er hard gereden wordt, terwijl het objectief best meevalt. Daarom moeten we data hebben.’

‘Om die te verkrijgen heeft de gemeente een smiley opgehangen, die vastlegt hoe hard er nu eigenlijk in de wijk gereden wordt. We hebben die zelfs een week langer later hangen, omdat we een week met sneeuw en gladheid hebben gehad. Dat beïnvloedt de meetresultaten,’ aldus Vlam. Karin Schipper constateerde dat het bij veiligheid ook om gevoel ging. Blijkbaar vinden de inwoners dat er te hard gereden wordt. Schipper wilde graag dat daar maatregelen tegen genomen werden. De wijk is ingericht als 30 kilometergebied. ‘Op de doorgaande wegen is dat prima en veilig,’ zei Schipper. ‘Maar als men in een smalle straatje 30 kilometer rijdt, is dat veel te hard.’

‘Het zijn vooral de bewoners en hun bezoekers, die te hard rijden,’ antwoordde Vlam. ‘We hebben meneer Veldhuizen gewezen op een pakket van Veilig Verkeer Nederland.

Dan kan hij met de buurtbewoners aan de slag om hun rijgedrag te veranderen.’ Michel Hardeman, fractievoorzitter van het CDA, maakt zich ook druk om de verkeersveiligheid in de wijk. ‘Laten we op de data wachten,’ stelde hij voor.