Michel Hardeman (CDA)
Michel Hardeman (CDA) Agnes Vendrig

Aan de bak!

Steeds meer afval kan worden hergebruikt voor nieuwe producten. Groente-, fruit- en tuinafval kan worden gecomposteerd, van oud-papier kun je nieuw papier maken en ook het plastic- en blikafval uit de PMD-bak kan worden gerecycled. Door je afval op de juiste manier te scheiden – lees: in de juiste huisvuilcontainer te doen – draag je bij aan een beter milieu waarin afval niet meer bestaat. En je kunt geld besparen, want minder restafval betekent minder kosten. Bronscheiding noemen we dat. Sinds een aantal jaren wordt ook het PMD-afval in ons dorp gescheiden ingezameld met behulp van de Kliko met het oranje deksel.

Hoewel de meeste gemeenten het afval via bronscheiding met de containers ophalen, zie je dat steeds meer gemeenten overstappen op een ander systeem van afval inzamelen, en wel via nascheiding. Dat kan voordeliger uitpakken: omdat het sorteren bij nascheiding door slimme computers bij de afvalverwerker plaatsvindt, kun je plastic- en blikafval gewoon in de restcontainer doen. Dat scheelt een klikobak in je tuin! En omdat de nascheidingsinstallaties steeds slimmer worden, ben je af van de vervuiling van het PMD-afval – want het gebeurt regelmatig dat restafval in de PMD-containers belandt. Maar soms is het gewoon niet duidelijk of je afval in de restcontainer of de PMD-bak mag werpen. Wat dat betreft is het goed dat onze gemeente met de campagne Terugwinnaars op een ludieke manier uitlegt hoe het hoort, hulde!

Dan belandt restafval in de PMD-bak – so what? Zou je denken. Het punt is alleen dat restafval in de PMD-bak ervoor zorgt dat de hele vrachtwagenlading PMD-afval ongeschikt is om te recyclen en dat de waardevolle kunststof moet worden verbrand alsof het restafval is. En onze gemeente krijgt een nare rekening nagestuurd. Die ze vervolgens verrekenen met inwoners via de

afvalstoffenheffing; ze kan niet anders. Hartstikke jammer. Niet goed scheiden kost ons Woudenbergers dus gewoon geld.

Even terug naar die slimme nascheidingsinstallaties: omdat steeds meer gemeenten overstappen van bronscheiding op nascheiding, hebben we daar als CDA Woudenberg vragen over gesteld. Wij willen wel eens weten of die voordelen van nascheiding (minder fouten, meer recycling en minder klikobakken voor de deur) ook voor Woudenberg opgaan.

We zijn akkoord gegaan met de huidige manier van afval ophalen, maar we hebben ook gezegd dat we de ontwikkelingen in de gaten houden om te zien of het niet beter kan. Vandaar onze vragen aan het College. Maar zelfs met een Kliko minder geldt: doe je afval in de juiste bak, ook al is dat er in de toekomst misschien eentje minder.