Afbeelding
Foto: Pixabay

Woudenberg niet de enige met ernstig financieel probleem

WOUDENBERG – Een derde van de gemeenten in Nederland heeft moeite om hun begrotingen sluitend te maken. Eigenlijk hebben alle gemeenten financiële problemen. Twaalf gemeenten, waaronder Woudenberg, moeten met een herstelplan komen, omdat ze onder verscherpt toezicht staan. Dat meldt het NRC na onderzoek.

Woudenberg is door de provincie onder verscherpt toezicht gesteld. Ze is in gezelschap van elf andere gemeenten. Het Woudenbergse college van burgemeester en wethouders en de gemeenteraad hebben besloten geen greep in de gemeentelijke reserves te doen, omdat ze structureel tot 2024 geld tekort komen. Geld halen uit de reserve lost het probleem niet op, want het ’bankboekje’ raakt leeg en de gemeente blijft geld tekort komen.

In het NRC zegt de Zuid-Hollandse gedeputeerde, Floor Vermeulen. ‘Dat is niet het gat dichten, dat is hozen.’ Ze wijst er op dat veel gemeenten eigenlijk ook onder verscherpt toezicht gesteld zouden moeten worden, maar gekozen hebben de problemen te verdoezelen.

De Woudenbergse gemeenteraad en het college hebben echter gekozen voor een andere oplossing. Ze hebben bij de provincie aangegeven dat er een probleem is. Op dit moment loopt de bezuinigingsdialoog in Woudenberg over de kosten van de zorg. De inventarisatiefase is voorbij en nu moeten diverse deelnemers met oplossingen komen.        

Volgens het NRC zit eigenlijk elke gemeente in Nederland in financiële problemen. Dit wordt veroorzaakt door een verandering in beleid. Vroeger werd bijvoorbeeld de jeugdzorg en andere zorgtaken landelijk bepaald en betaald. Die taak is nu bij de gemeenten komen te liggen. De Haagse politici dachten dat de gemeenten dat efficiënter konden doen.

Dus kregen gemeenten minder geld om hetzelfde werk te doen. Aangezien gemeenten dichter op de eigenlijke problemen zitten, zien ze meer noodzakelijk hulp. Hierdoor krijgen ze hun begroting niet sluitend.

Een complicerende factor is dat de hoge kosten vooral veroorzaakt worden door wettelijke taken, die gemeenten dus wel uit moeten voeren. Ze kunnen ook niet weigeren, als het gereserveerde geld in de loop van het jaar op raakt. Dan moeten de gemeenten het tekort bijpassen.

De provincies en gemeenten zijn met een lobby in Den Haag bezig om meer geld te krijgen om dit probleem op te lossen.