Afbeelding
foto: redactie

Afval inzameling verandert nog niet

WOUDENBERG – Het college van burgemeester en wethouders is voorlopig nog niet van plan de afvalinzameling van plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankkartonnen te veranderen. Dat schrijft ze in antwoord op vragen van Jan Bessembinders, gemeenteraadslid voor het CDA.

Op dit moment hebben Woudenbergers een aantal containers voor het gescheiden inzamelen van diverse soorten afval. Hierdoor wordt afval dat gerecycled kan niet nodeloos verbrand. Dat geeft een lagere belasting op het milieu.

In Nieuwegein heeft het gemeentebestuur besloten dat deze manier van inzamelen, die bronscheiding genoemd wordt, zal verdwijnen. Daarvoor in de plaats komt de zogeheten nascheiding.

Bessembinders wilde graag weten of het Woudenbergse college op de hoogte is van dit besluit en zelf ook plannen in heeft de wijze van afvalinzameling te veranderen.

Het college van burgemeester en wethouders meldt dat het een service aan de inwoners is om over te gaan naar het zogeheten nascheiding. Er verdwijnt dan een afvalcontainer. De burgemeester en wethouders hebben echter nog geen plannen om een offerte te vragen voor zo’n verandering.

Uit landelijke cijfers blijkt dat er per inwoner per jaar maximaal kilo plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankkartonnen wordt ingezameld. In Woudenberg wordt met behulp van de containers 28 kilo ingezameld. In het restafval zit nog 3 kilo per jaar. Volgens het college is nascheiding minder effectief is.

In Woudenberg verzorgt de AVU de afvalverwerking. In de contracten staat dat gemeenten om een offerte kunnen vragen om van bronscheiding over te gaan naar nascheiding. Het college van burgemeester en wethouders heeft echter geen plannen in die richting. De gemeenteraad zou kunnen besluiten de service aan de burgers te vergroten en de manier van afvalscheiding te veranderen. Dan kan het college een offerte vragen.