Afbeelding
Jaap van Dam

Leve de Voorstraat

Als je zoals ik al een heel tijdje in Woudenberg woont, weet je hoe het dorp en zijn centrum door de jaren heen zijn veranderd. Dat zie je goed terug in de Voorstraat die een paar decennia geleden echt een winkelstraat was. Met kruideniers (4=6), veel verszaken (Voorstraat-Versstraat!) en speciaalzaken zoals Vlastuin Schoenen, VP Sport (gratis sporttas voor alle klanten bij de opening) en natuurlijk Dalhuijsen (ik bedoel de kleding-, ondermode en fourniturenzaak). Echt een middenstandsstraat met heel treffend de Nederlandse Middenstands Bank (NMB) bij de Poort.

Inmiddels is het beeld van de Voorstraat nogal veranderd. Het westelijke deel is inmiddels omgebouwd tot woongebied en heel even dacht ik dat ook de andere helft op termijn wel een transitie naar wonen zou maken. Dat gevoel werd versterkt door een handjevol leegstaande panden. Maar wie schetst mijn verbazing: de kop van de Voorstraat leeft op en dat begon met de verhuizing van de Kaasknabbel naar het nieuwe pand. Een moedige stap, want destijds was het hele rijtje van vier winkelpanden leeg.

Kort daarna opende echter VKCichliden haar speciaalzaak in een dubbel pand en inmiddels is ook de laatste ruimte verhuurd. Daar komt Be Active & Fit en het leuke is: deze zaak heeft met René en Joanne Kalle twee Woudenbergse eigenaren. René is personal trainer, Joanne gewichtsconsulent.

Inmiddels huisvest het pand dat de Kaasknabbel achterliet - in de volksmond vaak nog ‘Van Lunteren' geheten - een huiswerkinstituut. De oplettende fietser of wandelaar ziet ook dat de voormalige christelijke boekhandel Drogendijk is afgeplakt en dat er 's avonds stevig geklust wordt. Hier komt herenkapsalon Elite en nu ik dit schrijf hoor ik u denken: nog een kapsalon? Ja, nog een en dit is ook één van de

ontwikkelingen in een winkelstraat anno 2021. Het aantal winkels neemt af, het aantal dienstverleners en horecazaken neemt toe.

Dit is natuurlijk jammer voor iedereen die graag winkelt, maar de trend is door u en mij in gang gezet. Hoe dan? Door in de loop der tientallen jaren eerst voor veel aankopen naar ‘de grote stad' uit te wijken en de laatste tien jaar steeds meer in webwinkels te kopen. Tegelijk nam de behoefte aan horeca en dienstverlening toe, dus die zaken kiezen graag een locatie waar ze zichtbaar zijn en in de loop zitten. Met de komst van de zaterdagse weekmarkt naar de Nieuwe Poort heeft die loop een flinke impuls gekregen. Ook daardoor is er meer leven in de centrumbrouwerij, in de Voorstraat maar ook in elders in het dorp.

Nu nog wat ondernemers-met-durf zien te vinden voor de winkels aan de Nieuwe Poort en rond de voormalige Takko Fashion.