Vrienden in goede en mindere tijden
Vrienden in goede en mindere tijden / foto: v.v. Woudenberg

60 Jaar v.v. Woudenberg

Op 17 augustus 2021 is het 60 jaar geleden dat de v.v. Woudenberg werd opgericht. Vanaf de start van het 60e levensjaar zal er elke maand op de 17e worden teruggekeken naar bijzondere mensen en gebeurtenissen die onze club hebben gemaakt tot wat het nu is.

In deze aflevering belichten we de term vriendenteams. Waarom zijn ze er, wat maakt ze bijzonder en wat voor plaats nemen ze in onze vereniging in.

Elke vereniging, dus ook de onze, kent ze wel. Elftallen die niet alleen op zaterdag een balletje trappen en op een vaste doordeweekse avond trainen maar ook naast het voetbal er samen op uit trekken.

Ook in de 60 jarige geschiedenis van de v.v. Woudenberg komt het fenomeen vriendenteam voor. Sommige teams fanatiek en uit op het hoogste doel, kampioen worden in hun competitie. Andere teams om twee keer per week lekker met elkaar bezig te zijn en na het trainen en de wedstrijd gezellig samen een drankje te doen.

En waar vaak gezegd wordt dat het 1e team de kurk is waarop een vereniging drijft, immers een goed presterend 1e elftal straalt af op de gehele vereniging, mag de invloed van deze vriendenteams voor een vereniging niet worden onderschat.

De sociale cohesie die deze teams in de verenging teweeg brengt is wellicht van een even groot belang als een goed presterend eerste elftal. Zonder deze elftallen werd het op zaterdagmiddag en dinsdag of donderdagavond wel erg stil in de kantine. In deze aflevering een drietal voorbeelden van Woudenbergse vriendenteams.

Het Chauffeursteam

Een dorp waarin veel transportbedrijven gehuisvest zijn kan niet zonder chauffeurselftal. Ontstaan in de jaren 90 is een aantal van de spelers van het eerste uur nog steeds actief op onze velden. Dat het chauffeursteam niet alleen in Woudenberg bekendheid genoot werd duidelijk toen een redacteur van de Amersfoortse Courant een bezoekje bracht aan Woudenberg om de voetballende chauffeurs te interviewen.

Zelf mocht ik ook nog een jaar, als leider en soms als lijder, met dit fantastische elftal mee langs de diverse voetbalvelden in de regio. Als leider was het natuurlijk de kunst om elke week weer elf man op het veld te krijgen. Wisselende diensten, pech onderweg, een brug die open stond of een lekke band, nooit wist je op zaterdag ochtend zeker of er 11 spelers aan de aftrap zouden staan. Maar was het dan 5 minuten voor aanvang en er waren 10 man dan wist je zeker, we zijn compleet. Immers een paar minuten voor de aftrap kwam Jan Grootendorst het veld op, snel omkleden, de dagopbrengst van de veehandel tussen scheenbeen en scheenbeschermer, de veters strak en we konden beginnen.

Na afloop natuurlijk in de kleedkamer een biertje pakken en verhalen aanhoren waar de chauffeurs die week hadden uitgehangen en hoe ze zich letterlijk en figuurlijk in bochten hadden moeten wringen om de lading op de juiste plaatst af te leveren.

Delen van lief en leed

Dat een vriendteam meer is dan 11 individuen die op zaterdag een balletje trappen heeft het 6e team in het seizoen 2017 en 2018 bewezen. In dat jaar verloren zij op tragische wijze een van hun medespelers. Naast de diepe indruk die het overlijden van Youri op deze jongens maakte was er ook een ongekende saamhorigheid.

In overleg met het bestuur was er gelegenheid om samen te komen op het voetbalveld en werd er bij de eerste wedstrijd die zij speelden op een respectvolle wijze een eerbetoon aan Youri gegeven. Een minuut stilte voor aanvang van de wedstrijd en een indrukwekkend applaus ondersteund met fakkels in de 13e minuut, nummer was 13 Youri zijn vast rugnummer, bracht kippenvel om menig arm.

Nog steeds vormen deze jongens een prachtig team en is Youri er in de kantine nog steeds een beetje bij. Zijn ingelijste shirt hangt boven de bar zodat hij door zijn vrienden en alle voetballiefhebbers in Woudenberg niet vergeten wordt.

Het overlijden van Youri heeft het team (nog) dichter bij elkaar gebracht en zij hebben op deze bijzondere wijze de mogelijkheid gekregen om het verlies samen te verwerken.

Van het vijfde naar het achtste

Zeggen we het 5e bij v.v. Woudenberg dan weet iedereen waar we het over hebben. Een team van spelers die jarenlang samen voetbalden maar ook op andere vlakken binnen de voetbalvereniging actief waren en nog zijn. De meeste van de spelers van het vijfde, wat later getransformeerd werd tot het achtste, zijn inmiddels gestopt met voetbal maar zijn nog regelmatig langs de velden of in de kantine te vinden. Niet alleen om samen een versnapering te pakken maar ook om het publiek van achter de bar te voorzien van een natje en een droogje.

Een decennium geleden werd de kern van het toenmalige achtste door het bestuur gevraagd om aan het vijftigjarig bestaan van de club vorm te geven. Met een militaire precisie gingen Cor, Roelof, Ron Ruud, Jan en Rien aan de gang en toverden ze een mooi programma op papier en op het veld.

Dat niet alleen prestaties gelden maar dat zij graag ook een sociale functie wilden vervullen bleek toen ze Sander Hendrikse in hun team opnamen. Met de beperkingen die Sander kende was het nooit een vraag of hij mee mocht doen. Eerst als buitenspeler en later als assistent grensrechter was Sander altijd als eerste aanwezig en deed hij ’s avonds nog net niet de deur van de kantine op slot.

Vraag de mannen van het vijfde naar hun ervaringen met Sander en je krijgt veel mooie anekdotes te horen. De mooiste is waarschijnlijk zijn 50e verjaardag toen hij gefeliciteerd werd door zijn helden Eric Willaarts en John van Loen.

Meer dan voetbal alleen

De genoemde teams staan symbool voor de sociale verbondenheid die de voetbalclub in de Woudenbergse samenleving heeft. Naast de selectieteams kan een vereniging niet zonder deze elftallen. De derde helft, de vrijwilligerstaken die de spelers uitvoeren en de gezelligheid die deze teams mee brengen zorgt ervoor dat onze mooie vereniging dit jaar haar 60 jarig jubileum mag vieren.