Inkijkje in een Heuvelrugtuin / foto: Frederieke van der Kooij
Inkijkje in een Heuvelrugtuin / foto: Frederieke van der Kooij

Draag je steentje bij aan een groene Heuvelrug

WOUDENBERG Na een week sneeuw- en ijspret ontluikt de natuur en lonkt het voorjaar. Veel mensen krijgen last van tuinkriebels en maken plannen. De gemeente Woudenberg helpt daarbij en wil haar inwoners inspireren, motiveren en enthousiasmeren om in hun tuin een stukje Nationaal Park te creëren.

Twee jaar geleden startte de Natuur en Milieufederatie Utrecht (NMU) met een project voor Heuvelrugtuinen waaraan alle Heuvelruggemeenten kunnen deelnemen. Gemeenten die zich aansluiten kunnen gerichte begeleiding krijgen voor hun inwoners. De Stichting Duurzaam Woudenberg (SDW) zag dit als een ideale gelegenheid om ook de gemeente Woudenberg hierbij te betrekken voor de aanleg van tuinen in de nieuwe wijk Hoevelaar. Hiervoor is Suzy Bollen, als portefeuillehouder voor biodiversiteit en groen binnen de SDW, alweer een jaar geleden, in overleg gegaan met NMU en de gemeente. Na verdere afstemming en overleg heeft de gemeente dit project sinds dit jaar omarmd en neemt Woudenberg als zesde van de tien Heuvelruggemeenten nu ook deel.

Deelnemers

Naast de NMU zijn Stichting Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug en de IVN Natuureducatie de initiatiefnemers van het project. Inmiddels hebben naast Woudenberg de gemeentes Baarn, Rhenen, Utrechtse Heuvelrug, Veenendaal en Zeist zich aangesloten.

Doel van het project

Met het project Heuvelrugtuinen willen de initiatiefnemers het Nationaal Park een stukje groter en groener maken. Een Heuvelrugtuin bestaat voor minstens 60% uit groen en biedt beschutting aan vogels en insecten. In een Heuvelrugtuin wordt gifvrij getuinierd. Je vindt er planten die passen in de omgeving van het Nationaal park. Dit is goed voor het klimaat, draagt bij aan de biodiversiteit en het zorgt voor een goede waterhuishouding.

Hoe kun je meedoen?

Groene vingers of niet? Veel of weinig ervaring met tuinieren? Een groot of klein budget? Iedereen kan een Heuverlrugtuin maken. Inwoners krijgen de mogelijkheid om deel te nemen en de tuin klimaatbestendig en duurzaam in te richten met planten die geschikt zijn voor deze omgeving. Voor de nieuwe bewoners van Hoevelaar is dit extra interessant omdat zij bij de aanleg van hun nieuwe tuin gerichte begeleiding kunnen krijgen. Aanmelden voor het project is niet nodig. Wel kunnen bewoners via de NMU bewonersavonden bijwonen. Op 18 maart is er een (digitale) bijeenkomst over gifvrij tuinieren. 21 April over inheemse planten. Daarnaast is er een checklist beschikbaar waarmee bewoners zelf aan de slag kunnen om van hun tuin een Heuvelrugtuin te maken. Ook kan er een gratis cursus gevolgd worden en is er een plantenlijst beschikbaar. Alle informatie is te vinden op de website: jouwheuvelrugtuin.nl. Via deze site kunnen inwoners zich ook aanmelden voor bijeenkomsten, nieuwsbrieven en cursussen.

Online cursus

De cursus “Jouw Heuvelrugtuin” bestaat uit vijf modules. Er wordt uitgelegd wat natuurlijk en gebiedseigen tuinieren inhoudt en hoe je daar mee kan beginnen in je eigen tuin. Deelnemers krijgen handige tips om mee aan de slag te gaan. Welke planten doen het goed in jouw tuin? Hoe maak je het nuttige insecten naar hun zin?

Voorbeeldtuinen

In de regio zijn inmiddels diverse voorbeeldtuinen aangelegd. Dit zijn in het algemeen plekken in de openbare ruimte die zich lenen voor vergroening of herinrichting. De eerste voorbeeldtuin is bij het Beauforthuis in Zeist. De opening van deze tuin op 23 april 2020 was tevens het startsein van het project Heuvelrugtuinen. Inmiddels zijn er ook voorbeeldtuinen te vinden in Baarn (gemeentehuis en Pekingtuin), Maarn (basisschool de Meent), Zeist (KNVB en PGGM), Rhenen (Candia) en Veenendaal (de Eekhoeve).

Wat doet de gemeente?

De gemeente houdt bij de inrichting van de openbare ruimte zoveel mogelijk rekening met de principes van Heuvelrugtuinen. Daarnaast wil ze, samen met de SDW, 1 of 2 voorbeeldtuinen op gemeentegrond aanleggen. Deze voorbeeldtuinen zijn toegankelijk voor publiek en stimuleren en inspireren inwoners om van hun eigen tuin een stukje Nationaal Park te maken. Voor de nieuwbouwwijk Hoevelaar wordt bovendien een speciaal plan gemaakt voor een gezamenlijk project met de NMU, de gemeente en de SDW.
Duurzaamheid
Duurzaamheid staat hoog in het vaandel bij de gemeente Woudenberg. Samen met inwoners wil de gemeente de komende jaren de schouders eronder zetten om wonen, werken en leven in Woudenberg te verduurzamen en een bijdrage te leveren om klimaatverandering tegen te gaan. Samen zijn we verantwoordelijk voor onze behoeften van nu en straks: minder weggooien, de leefomgeving aanpassen aan de natuur, nieuwe warmte- en energiebronnen aanboren. Op deze manier kunnen we ernaartoe werken om in 2050 duurzaam en CO2-neutraal te zijn.

Aanspreekpunt

Het meedoen aan het project Heuvelrugtuinen was in eerste instantie met name bedoeld voor het project Hoevelaar. Daarom is ambtelijk de projectleider van Hoevelaar (Myrthe Valé) het aanspreekpunt en bestuurlijk wethouder Pieter de Kruif. De Kruif is ook verantwoordelijk voor het water en groen in Woudenberg en hiermee is het mooi dat alle inwoners van Woudenberg nu deel kunnen nemen aan het project Heuvelrugtuinen. Wethouder de Kruif: ‘Ik hoop dat veel inwoners enthousiast worden en aan de slag gaan met hun eigen Heuvelrugtuin. Samen kunnen we zorgen voor een verbetering van de biodiversiteit en inspelen op de klimaatverandering'.

Afbeelding