Afbeelding
foto: De Kleine Schans

De expertise van het Sociaal Team: zelf ondersteunen van de inwoner

Het komt regelmatig voor dat men via de huisarts doorverwezen wordt naar De Kleine Schans. Vaak is dan bij de inwoner niet duidelijk wat de rol van het Sociaal Team is na zo'n doorverwijzing. Bij veel inwoners leeft het idee dat we bij De Kleine Schans alleen doorverwijzen naar andere zorgverleners. Maar bij een nieuwe aanmelding van een hulpvraag wordt altijd eerst gekeken of iemand uit het team hulp kan verlenen. In het team werken mensen met expertise op het gebied van bijvoorbeeld relatieproblemen, hulp bij het dagelijks leven, kinderen en jeugd, autisme, verstandelijke beperking, mishandeling, ouderenzorg.

Het Sociaal Team doet altijd een onderzoek naar de problematiek van de inwoner juist om een breder en helderder beeld te krijgen van de aspecten die allemaal in die situatie een rol spelen. Vaak is er sprake van factoren die elkaar negatief versterken, ook al is dit soms een onbewust proces. Juist tijdens het onderzoek van het Sociaal Team worden deze aspecten duidelijk. Het is niet de bedoeling dat de inwoner eerst naar een gesprek gaat bij een hulpverlenende organisatie en dan achteraf bij het Sociaal Team aanklopt voor een beschikking. Beschikking met terugwerkende kracht behoort niet tot mogelijkheden.

Een medewerker van het Sociaal Team voert hulpverlening zelfstandig op een methodische wijze uit. Deze ondersteunt de inwoner naar eigen kracht en zelfregie. Als er sprake is van zeer complexe problematiek, kan de hulpverlening via derden uitgevoerd worden. In dit geval wordt er samen met de bewoner en eventueel diens netwerk gezocht naar mogelijkheden. Het Sociaal Team heeft kennis van de en werkt samen met hulpverlenende organisaties en kan hierin een adviserende rol vervullen.

Het Sociaal Team van De Kleine Schans is elke dag bereikbaar voor inwoners met alle vragen op het gebied van ondersteuning. Het hulpverleningstraject is laagdrempelig en kosteloos. Blijkt dat praten over de zorgen met de eigen partner, vrienden of familie niet meer helpt, dan kan het een goed idee zijn hulp van ons in te schakelen. Iemand zei eens tegen een van onze medewerkers: "Ik ben zo verdrietig over een aantal dingen in mijn leven, ik blijf maar huilen. In mijn omgeving willen ze het niet meer horen. Ik heb de behoefte om mijn verhaal te vertellen, ik ben blij dat ik dat hier kan doen en ik handvatten krijg om mee aan de slag te gaan."
Ook hulp nodig? Schroom dan niet, maar bel ons op 085 0669 700 of mail naar info@dekleineschans.nl