Afbeelding
foto: Britt Rademaker

Het kan alleen maar beter worden. Je hebt niets te verliezen

Britt Rademaker (19) is een jongvolwassene die al veel emotionele dingen heeft meegemaakt in haar leven. Ze heeft al 11 jaar hulp gehad van onder andere de GGZ. Maar op een gegeven moment hielp die hulp haar niet verder. “Ik had eigenlijk de hoop opgegeven dat het nog goed zou komen Je wordt het zo zat om weer hulp te vragen. Maar ik had iemand nodig die nuchter is, die me snapt en die had ik daar (red. bij de GGZ) niet. Maar de aanhouder wint, want toen kwam ik bij Gerdine Vos van het Sociaal Team in Woudenberg. Vanaf het eerste moment klikte dat en ze snapte me en ze heeft me zo goed vooruit geholpen dat ik nu denk: Ik kan het alleen.”

“Gerdine vroeg me aan het begin van het traject wat ik leuk vind om te doen. Ik zei toen: ‘Wandelen', want ik heb een beetje een slechte conditie door mijn hartproblemen. Dan gingen we een uurtje buiten wandelen en tegelijkertijd praten. In de GGZ werd ik altijd zo moe en duizelig van gesprekken en nu was het gesprek een opluchting. Dus het was fijn om te doen. Verder hielp de manier waarop Gerdine mij benaderde. Ze houdt ook van doorpakken en werken aan de belangrijkste punten – die moeten goed zijn - en de rest volgt dan als vanzelf. Ik heb heel veel vertrouwen in mezelf gekregen, ik ben blij dat ik niet opgegeven heb. Weet je, als je doorgaat en je wilt echt iets, kun je het bereiken. Als er vroeger iets vervelends tegen me gezegd werd, kon ik daar een week lang niet van slapen en nu denk ik: Het ene oor in, het andere uit. Ik ben nu niet meer zo veel bezig met wat mensen tegen me zeggen. Ik durf meer mezelf te zijn, dat durfde ik eerst niet.

Ik vind het belangrijk dat mensen niet bang zijn om hulp te zoeken. Het is niet iets waar je je voor hoeft te schamen. Het maakt niet uit waar je mee zit. Ook als je bijvoorbeeld niet weet wat je met jezelf aan moet, zoek dan hulp. Het kan alleen maar beter worden. Je hebt eigenlijk niets te verliezen. Dit laatste hulpverleningstraject heeft me zo geholpen en heeft me verder gebracht dan als ik het niet had gedaan. Natuurlijk gaat het niet in een keer goed, maar als je echt iets wilt en je gaat ervoor, dan lukt het.”