Sport in Woudenberg
Sport in Woudenberg

Geslaagd online Sportcafé

Woudenberg Op 2 februari vond het eerste Woudenbergse Sportcafé plaats. Voor deze digitale meeting waren de deelnemers aan het Woudenbergs Sportakkoord maar ook andere belangstellenden uitgenodigd.

Bij de start waren 22 mensen ingelogd. Niet alleen bestuurders van sportclubs maar ook vertegenwoordigers van de Kleine Schans, vrijwilligerswerk, Geeresteingroep, Sport&Health Bodyflash, Ouderenwerk en de buurtsportcoaches. De gespreksleider was Danny Meuken, een zeer ervaren sportprofessional, die in het afgelopen coronajaar tientallen digitale sessies met bestuurders van clubs, gemeenten, sportbonden en andere organisaties heeft geleid.

Er kwamen drie onderwerpen aan de orde:

- Sportbeoefening en bewegen is door corona flink aan het afnemen. Hoe houden we de vaart erin voor de sporters (jong en oud)? Wat kunnen we bedenken en ondernemen om samen meer jongeren en ouderen in beweging te krijgen en te houden?
- Doordat veel activiteiten niet doorgaan en veel vrijwilligers niet meer op de club mogen komen is de binding tussen de vereniging en hun vrijwilligers aan het afnemen. Hoe houden we de vaart erin voor de vrijwilligers? En welk aanbod past daarbij (online) in maart/ april?
- Sport en beweegaanbieders hebben het net als veel organisaties en bedrijven lastig op dit moment. De vraag is waar clubs tegenaan lopen, welke problemen ze ondervinden maar ook welke kansen er zijn. Kortom, hoe houden we de vaart erin voor de clubs?

Veel suggesties werden gedaan om acties in te zetten en vooral ook de samenwerking te zoeken tussen partijen. Om er een paar te noemen:

-Gebruik van de app Ommetje om jong en oud te stimuleren met elkaar de uitdaging aan te gaan om dagelijks te wandelen;
- Sportteams die ‘het estafettestokje’ aan elkaar doorgeven met een sportieve activiteit via LetOp Woudenberg en social media;
- Een platform waar mensen elkaar kunnen vinden om samen te wandelen/fietsen/golfen/ etc.;
- Overdag tennis en padel uitproberen voor jongeren en ouderen;
- Tafeltenniscompetitie thuis (in de garage);
- Online bingo voor leden en vrijwilligers (succesvol al gedaan door de korfbalvereniging);
- Workshops voor vrijwilligers, aangeboden door onze adviseur lokale sport Tom Sloetjes (namens de sportbonden en NOC*NSF).

Digitale versie Sportcafé heeft weer nieuwe energie gegeven

Naast deze suggersties zijn er nog veel meer suggesties gedaan. Daar kan het kernteam mee aan de slag maar ook verschillende deelnemers gaven aan dat ze graag mee willen denken. Hopelijk kan er later in het jaar een fysiek Sportcafé georganiseerd worden, maar deze digitale versie heeft weer nieuwe energie gegeven voor de verdere uitwerking van en samenwerking door het Woudenbergs Sportakkoord!