Eureka
Eureka Eureka

Ingezonden berichten

Aanvulling lokale
Prestatieafspraken
Omnia Wonen

In de LetOp Woudenberg 3 februari 2021, jaargang 2 editie 23 bespreekt u op pagina 7 de Prestatieafspraken 2021 met Omnia Wonen. Het gaat om drie partijen die afspraken maken, te weten de gemeente Woudenberg, Omnia Wonen en SHOW (stichting Huurdersbelangen Omnia Wonen). Gezien de sociale woningnood in Woudenberg heb ik hierover drie opmerkingen.

25% sociale huurwoningen naar Woudenbergers

Omnia Wonen wijst met voorrang tenminste 25% van de sociale huurwoningen toe aan inwoners uit Woudenberg, conform de huisvestingsverordening. Mijn vraag: doet ze dat ook? Wie checkt dat? Ieder jaar vraag ik daar om en over 2019 kan Omnia Wonen geen cijfers leveren. Een jaarlijkse check op deze afspraak is gewenst. Benieuwd of de 25% voorrangtoewijzingen in 2020 is gehaald.

Sociale Nieuwbouwwoningen allereerst naar Woudenbergers

In het komend jaar levert Omnia Wonen 46 sociale huurwoningen op. Wordt hier 2021 bedoeld? Of 2022? Dat is mooi en het zou daarbij lokaal fantastisch zijn indien Omnia 50% van de eerste verhuringen toewijst aan Woudenbergers.

In de regio Haaglanden is die afspraak er al wat betreft sociale nieuwbouwprojecten. Het zou ideaal zijn indien de gemeente Woudenberg, Omnia Wonen en SHOW afspreken hetzelfde te doen in Woudenberg, zodat meer Woudenbergers in Woudenberg kunnen blijven wonen.

Klein-maar-fijn-woningen

De ChristenUnie heeft Tiny Houses tot één van haar drie belangrijkste verkiezingsitems verklaard in 2017. En nu? Drie jaar later…”Er wordt onderzoek gedaan naar Klein maar Fijn Wonen voor één- en tweepersoonshuishoudens. Voor Woudenbergse starters zou dit een uitkomst kunnen zijn om in Woudenberg te kunnen blijven wonen” aldus de prestatieafspraken in uw artikel.

Nauwelijks te geloven eigenlijk. Dit onderzoek duurt inmiddels drie jaar terwijl de CU deelneemt aan College en Raad. Na het aantreden van het nieuwe college in maart 2018 heeft GBW onderzocht dat jongeren in Woudenberg een goedkope starterswoningen van 300-400 euro huur per maand willen…

We zijn drie jaar verder en er wordt nog steeds onderzoek gedaan naar Klein maar Fijn Wonen.

Klein-maar-Fijn-woningen/Tiny Houses lukken wel in andere omliggende gemeentes, zoals Zeist en Leusden. En verderop, bijvoorbeeld Varsseveld. Wellicht kunnen de drie prestatiegenoten daar eens informeren wat tot realisatie kan leiden.

Jammer natuurlijk voor de jonge Woudenbergers die in hun woonplaats goedkoop willen starten. Vooralsnog geen aanbod.

Wils van der Steen

Omwonenden hebben geen echte stem in de gemeente en de natuur wordt verder aangetast

Met het aannemen van het bestemmingsplan voor uitbreiding van het bedrijf Stuivenberg aan de Griftdijk, is alleen het belang van het bedrijf en van één omwonende behartigd en op geen enkele wijze de belangen van andere omwonenden. Het bedrijf staat op een ongeschikte locatie, tussen een woonwijk en open landschapsgebied, waar ook andere bedrijven al veel eerder vertrokken zijn, mede op aandringen van de gemeente. Het geeft hier al overlast sinds de bouw in ’96 met pas officiële goedkeuring voor vestiging via de Raad van State in 2000, met desondanks steeds opnieuw verzoeken tot uitbreiding.

De overweging van de gemeenteraad, als zou dit besluit een tegemoetkoming zijn aan alle omwonenden is dan ook een onjuiste voorstelling van zaken en nogal verbazend. Het lijkt meer op een besluit op basis van metaalmoeheid. De aanhouder wint en men doet dan alsof er zorgvuldig is nagedacht. Behalve het nadeel voor de buurt met geluidsoverlast en verkeershinder betekent dit een verdere afbraak van het vrije open weidelandschap, bijna 1000m2 verlies aan natuur en aanhoudende milieuvervuiling. Dat terwijl de urgentie van duurzaamheid en bescherming van natuur en milieu door de klimaat- en biodiversiteitscrisis vereist dat dit hoog op de agenda komt. Ook ligt nog verdere aantasting van de groene omgeving met de mogelijkheid van telkens opnieuw 20% uitbreiding in het verschiet. Dit is een nieuw voorbeeld van een heilloze richting en weg die we niet moeten willen! Naast meer recente voorbeelden van degradatie van onze natuur zoals de verkoop van het Henschotermeer en de voorgestelde bouw van een varkensstal op de Slappedel.

De verantwoordelijkheid van de gemeente gaat over meer dan regelgeving en procedures van een bestemmingsplan van één bedrijf of het belang van ondernemers. Zij gaat over het belang van alle inwoners en bescherming van de gemeenschap en de openbare ruimte. Naar een vergelijkbaar voorbeeld bij het Julianaplein, is ook nu de procedure volgens de regels doorlopen maar de inwoners staan in de kou.

Omwonenden van de Griftdijk