Gemeente Woudenberg
Gemeente Woudenberg Gemeente Woudenberg

Een column schrijven voor de Let Op is best wel een grote eer; ik bedoel, niet iedereen staat in de krant met zijn of haar verhaal, toch bijzonder. Maar toch lag ik best wel even wakker over de vraag wat ik in deze column zou schrijven.

Leg ik mijn ziel op tafel, in wie ik ben of wat ik doe? Doe ik het grappig of semi-satirisch of, zoals veel van mij collega’s doen, maak ik gebruik van de gelegenheid om een duidelijk politiek statement te maken, hoe wij als partij een onderwerp zien?

Volgens Wikipedia is een column een stukje proza van een bepaalde auteur, in dit geval de columnist. Er gelden volgens onze vrienden van Wikipedia nauwelijks regels voor het schrijven van een column.

Grappig, want als ik doorklik op het woord proza kom ik toch iets verder. Bij proza komen we dan termen tegen als “kunstig” in elkaar gezet, het woord rijm en poëzie staan vermeld onder proza.

Als ik dan alle columns van mijn collega’s toets op het woord proza: was het kunstig, zat er rijm in of was het poëtisch? Mijn onrust wakkert weer aan, begrijp ik het dan verkeerd? Of zit de LetOp te slapen als het gaat om mij, of ons, uit te leggen wat de verwachtingen zijn met betrekking tot een column?

De “columns” van mijn collega’s gaan over “dat wij geen reserves hebben leeggehaald, of die überhaupt niet hebben om de tekorten mee af te dekken”. Of de volgende column die stelt “dat het toch weer anders zit met de reserves en de financiële positie”.

Ik ben verward, toch nog maar eens laten bezinken wat ik ermee aan moet…

“Columns” die ingaan op de toekomst van het dorpscentrum en vooral het gelijk willen halen met betrekking tot zaken die ze in de vergadering hebben geroepen.
Of die reageren op “de volgordelijkheid van zaken die over het centrum gaan” en dat “het echt met de DES moet”.


Ik begin het te snappen, denk ik; het gaat er niet om dat er iets vreemd is aan de inhoud, of dat ik het ergens wel of niet mee eens ben.

Maar duidelijk is dat een column van een fractievoorzitter moet ingaan op de inhoud van een dossier wat speelt….(zucht)

Oké, terug naar de basis van Wikipedia. Er zijn geen regels voor een column, nauwelijks, enige houvast is het woord proza.

Dus als we dat als vertegenwoordigers van de lokale politiek allemaal ter harte nemen, dan kunnen we een mooie serie met proza tegemoet zien in de LetOp Woudenberg. Dus……Let OP