Onaangename verrassing

WOUDENBERG – Een aantal inwoners van Woudenberg staat een onaangename verrassing te wachten.

De gemeente Veenendaal gaat voor de gemeente Woudenberg de belastingen innen. Ze heeft de Waarde Onroerend Zaakbelastingen opnieuw bekeken. Bij een aantal panden is er sprake van een uitschieter naar boven en moet er meer betaald worden. Wethouder Vlam kondigde dit aan tijdens de commissievergadering van 2 februari.

Veenendaal heeft de waarde van panden in Woudenberg opnieuw bepaald. In een aantal gevallen is die waarde fors hoger dan in eerdere jaren. ‘We onderzoeken nu waar die verschillen vandaan komen', verklaarde Vlam. ‘We zullen op een passende en goede manier met de eigenaren communiceren. Wij willen hen uitleggen waar de stijging vandaan komt, als we dat kunnen.'

Jhony Stalman, fractievoorzitter van de VVD, maakte zich zorgen over de hoge waarden en de communicatie. Irene Houtsma, raadslid van GemeenteBelangen, vroeg zich af waar die uitschieters vandaan komen. ‘We zijn dat aan het onderzoeken', stelde Vlam haar gerust. Volgens de planning zou Veenendaal op 1 januari beginnen met de inning van belastinggeld in Woudenberg. Veenendaal en Renswoude gaan echter over naar een ander systeem.

De implementatie duurt echter langer dan verwacht. De verwachting is dat het nieuwe systeem 28 februari in de lucht komt. Dan begint Veenendaal ook in Woudenberg belastingen op te leggen. Of die datum ook echt gehaald wordt, zal in de loop van februari bekend worden.

Knotwilgen wijken voor veiligheid

WOUDENBERG - De 15 knotwilgen op de hoek van de Larikslaan en Gouden Regen zijn gekapt voor de verkeersveiligheid.

In het Groene Woud zijn vijftien bomen geplant als compensatie. Michel Hardeman, fractievoorzitter van het CDA, stelde vragen over dit onderwerp tijdens de commissievergadering van 2 februari.

Op bovengenoemde hoek stonden twee rijen bomen. Eén van de twee was gekapt. Hij wilde de reden weten waarom en of bomen gekapt waren om de kap te compenseren. Wethouder Pieter de Kruif vertelde dat de kapvergunningen in januari 2020 afgegeven waren. ‘De knotwilgen stonden te dicht bij het fietspad', verklaarde hij. ‘Fietsers reden tegen de takken aan. Voor de verkeersveiligheid moesten we ze kappen.' Een bijkomend probleem was dat het wijkteam veel werk aan de bomen had. ‘Ze moesten de bomen vaak snoeien.

Ook als ze net geknot waren.' De gemeente zal de 15 gekapte bomen compenseren. Een aantal bomen is al geplant.